Polędwiczka wieprzowa w boczku z makaronem z musem z zielonego groszku

polędwiczki

Składniki:

  • Makaron Lubella Uszka (1 op.)
  • Polędwiczka wieprzowa (1 szt.)
  • Wędzony boczek (16 plasterków)
  • Szałwia (12 listków)
  • Zielony groszek (2 szklanki)
  • Bulion z kurczaka (2 szklanki)
  • Śmietanka 30% (100ml)
  • Masło (50g)
  • Mięta
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Polędwiczkę wieprzową doprawiamy solą i pieprzem, następnie układamy na nich listki szałwii oraz owijamy plasterkami boczku tak by łączenia były pod spodem. Polędwiczkę wykładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 16-18 minut.

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Groszek gotujemy z miętą w bulionie. Odcedzamy, zachowując cześć płynu i miksujemy z masłem oraz śmietanką na gładką pastę.

Mieszamy pastę z ugotowanym makaronem i układamy na nim pokrojoną polędwiczkę wieprzową.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (141 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  18 maja 2015 12:05

    Zielono mi!

    Odpowiedz
  2. Patriszia  18 maja 2015 16:25

    jak to pysznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  3. Elżbieta Wawer  18 maja 2015 18:55

    Pysznie to wygląda

    Odpowiedz
  4. Wusia  18 maja 2015 21:54

    Świetny, prosty przepis, a jaki malowniczy i wiosenny!

    Odpowiedz
  5. martucha180  18 maja 2015 22:07

    Psoto i szybko, i zielono jak wiosna!

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  18 maja 2015 22:42

    Fajny przepis. Godny wypróbowania.

    Odpowiedz
  7. Kmakolagwa  25 maja 2015 14:02

    Świetny przepis w sam raz na niedzielny obiad.

    Odpowiedz
  8. AnnaKwasniak  30 września 2015 09:11

    Wygląda obłędnie

    Odpowiedz
  9. framboise  30 września 2015 10:52

    pyszności !

    Odpowiedz
  10. nuczka  23 marca 2016 17:05

    Ach jak te polędwiczki pięknie się prezentują tylko robić i jeść, a ten zielony groszek daje dodatkowy fajny zielony kolor i oczywiście smak, bardzo mi się podoba 😉

    Odpowiedz
  11. efffciaa  29 listopada 2016 14:44

    Nie przepadam za boczkiem , ale reszta przepisu wydaje się być ciekawa , zwłaszcza , że uwielbiam polędwiczki 🙂 i to w każdej postaci . Jestem typowym mięsożercą 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany