Polędwiczka wieprzowa w boczku z makaronem z musem z zielonego groszku

polędwiczki

Składniki:

  • Makaron Lubella Uszka (1 op.)
  • Polędwiczka wieprzowa (1 szt.)
  • Wędzony boczek (16 plasterków)
  • Szałwia (12 listków)
  • Zielony groszek (2 szklanki)
  • Bulion z kurczaka (2 szklanki)
  • Śmietanka 30% (100ml)
  • Masło (50g)
  • Mięta
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Polędwiczkę wieprzową doprawiamy solą i pieprzem, następnie układamy na nich listki szałwii oraz owijamy plasterkami boczku tak by łączenia były pod spodem. Polędwiczkę wykładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 16-18 minut.

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Groszek gotujemy z miętą w bulionie. Odcedzamy, zachowując cześć płynu i miksujemy z masłem oraz śmietanką na gładką pastę.

Mieszamy pastę z ugotowanym makaronem i układamy na nim pokrojoną polędwiczkę wieprzową.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (193 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...