Polędwiczka wieprzowa w boczku z makaronem z musem z zielonego groszku
Składniki:
- Makaron Lubella Uszka (1 op.)
- Polędwiczka wieprzowa (1 szt.)
- Wędzony boczek (16 plasterków)
- Szałwia (12 listków)
- Zielony groszek (2 szklanki)
- Bulion z kurczaka (2 szklanki)
- Śmietanka 30% (100ml)
- Masło (50g)
- Mięta
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Polędwiczkę wieprzową doprawiamy solą i pieprzem, następnie układamy na nich listki szałwii oraz owijamy plasterkami boczku tak by łączenia były pod spodem. Polędwiczkę wykładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 16-18 minut.
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Groszek gotujemy z miętą w bulionie. Odcedzamy, zachowując cześć płynu i miksujemy z masłem oraz śmietanką na gładką pastę.
Mieszamy pastę z ugotowanym makaronem i układamy na nim pokrojoną polędwiczkę wieprzową.