Polędwica w winie podana na płatach lasagne z pesto i z fasolką

poledwica_w_winie_2

Składniki (3 porcje) na danie: Polędwica w winie podana na płatach lasagne z pesto i z fasolką

  • · 1/2 kg polędwicy
  • · 2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
  • · 1/3 op. makaronu lasagne marki Arrighi
  • · 1 słoiczek pesto z pomidorów marki Ponti
  • · 2 łyżki oliwy czosnkowej marki Olitalia
  • · 1/2 czerwonej cebuli
  • · 2 ząbki czosnku
  • · 2 gałązki rozmarynu świeżego
  • · sól, pieprz
  • · 1 łyżka masła
  • · 300 g fasolki szparagowej
  • · sałata

Wykonanie:

1. Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.

2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.

3. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron.

4. Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem.

5. W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.

6. Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (241 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...