Polędwica w winie podana na płatach lasagne z pesto i z fasolką

poledwica_w_winie_2

Składniki (3 porcje) na danie: Polędwica w winie podana na płatach lasagne z pesto i z fasolką

  • · 1/2 kg polędwicy
  • · 2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
  • · 1/3 op. makaronu lasagne marki Arrighi
  • · 1 słoiczek pesto z pomidorów marki Ponti
  • · 2 łyżki oliwy czosnkowej marki Olitalia
  • · 1/2 czerwonej cebuli
  • · 2 ząbki czosnku
  • · 2 gałązki rozmarynu świeżego
  • · sól, pieprz
  • · 1 łyżka masła
  • · 300 g fasolki szparagowej
  • · sałata

Wykonanie:

1. Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.

2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.

3. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron.

4. Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem.

5. W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.

6. Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  5 października 2016 11:02

    Przepis doskonały , uwielbiam mięsko w każdej postaci , a już połączone z winkiem – hmm aż ślinka cieknie na samą myśl o miękkim mięsie – chyba dziś zrobię na obiad 🙂

    Odpowiedz
    • efffciaa  11 maja 2017 15:38

      Zrobiłam polędwicę wołową według tego przepisu i była wspaniała , do tego oczywiście winko do picia do obiadu 🙂 Cała rodzina była zachwycona eleganckim niedzielnym obiadem .

      Odpowiedz
  2. Aneta  5 października 2016 11:50

    Ciekawy i nawet dość łatwy przepis! Na pewno wypróbuję któregoś popołudnia w swojej kuchni, mam nadzieję, że mój chłopak będzie zachwycony – ja bym była 😀

    Odpowiedz
  3. Ewcia  5 października 2016 12:00

    Sama nazwa brzmi zachęcająco, a jeszcze tak podane dane! tylko jeść 😀

    Odpowiedz
  4. macierzanka  5 października 2016 19:30

    Jakie eleganckie danie,na pewno jest znakomite.

    Odpowiedz
  5. nungal  6 października 2016 12:06

    Przepięknie podanie danie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany