Polecamy: „Digestfood” Vanessy Bedjai-Haddad

Co jeść, by jelita funkcjonowały prawidłowo? Odpowiedź znajdziecie w książce dietetyczki Vanessy Bedjai-Haddad!

„Digestfood” Vanessy Bedjai-Haddad odkrywa przed czytelnikiem sekrety trawienia i jego wpływ na kondycję fizyczną oraz psychiczną. Książka paryskiej dietetyczki to nie tylko zbiór wskazówek, które pomogą usprawnić działanie układu pokarmowego oraz przeciwdziałać najczęściej konsultowanym u dietetyka dolegliwościom, ale także zestaw przepisów na pyszne i lekkie dania, korzystne pod względem odżywczym. Premiera „Digestfood” już 14 marca.

„Digestfood” Vanessy Bedjai-Haddad

kolaż własny redakcji, zdjęcia: mat. pras., pixabay.com

Odkwaszanie organizmu: proste sposoby i przepisy

Odkwaszanie organizmu: proste sposoby i przepisy

Zakwaszenie organizmu to problem, którego nie należy ignorować. Jakie są przyczyny dolegliwości? Jak się pozbyć kłopotu? Sprawdź!

„Digestfood” Vanessy Bedjai-Haddad: poznaj sekrety trawienia

Jedne z najczęstszych postanowień noworocznych wiążą się z zadbaniem o własne zdrowie, samopoczucie, kondycję i wygląd. Ludzie poddają się dietom, często restrykcyjnym, by zachować szczupłą sylwetkę lub eliminacyjnym, by położyć kres różnego typu dolegliwościom. Jednak dobry jadłospis nie przyniesie żadnych korzyści, jeśli proces pokarmowy został zaburzony. Poprawne trawienie zapewnia optymalne przyswajanie wszystkiego, czego potrzebuje organizm oraz dostarcza odpowiednią ilość energii. Jakie nawyki żywieniowe należy wdrożyć, aby dieta była zrównoważona? Jakich produktów unikać, a po jakie sięgać przy dolegliwościach jelitowych oraz problemach trawiennych? Jak zmniejszyć zgagę i refluks? Jak sobie radzić z zespołem jelita drażliwego? Jakie warzywa, owoce, nasiona i inne produkty są antidotum na różnego typu zaburzenia układu trawiennego…? Vanessa Bedjai-Haddad odpowiada na te wszystkie pytania i szereg innych.

 Dietetyczka w swojej książce bierze pod lupę także dwie najbardziej rozpowszechnione obecnie nietolerancje: glutenu i laktozy. Podkreśla, że na dolegliwości składa się nie tylko nieprawidłowy jadłospis, ale także stres, zaburzenia snu, siedzący tryb życia, czy nieregularny harmonogram dnia.

„Digestfood” to nie tylko garść wskazówek, które pomogą usprawnić trawienie oraz przeciwdziałać różnym dolegliwościom, ale też zestaw przepisów na dania, korzystne pod względem odżywczym i łatwo przyswajalne. Autorka pokazuje m. in. jak przyrządzić szmaragdowozielone smoothie, risotto z komosy ryżowej ze szparagami, zdrową sałatkę z roszponki i buraka, owocową zupę „nic”, a na deser figi pieczone z miodem i cynamonem. A to wszystko na bazie składników, które są sprzymierzeńcami na drodze do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Vanessa Bedjai-Haddad: kim jest autorka?

Vanessa Bedjai-Haddad to paryska dietetyczka, specjalistka ds. żywienia i trenerka. W swojej pracy łączy wiedzę z zakresu odżywiania oraz wykorzystania składników odżywczych z podejściem behawioralnym; pomaga, wspiera i motywuje wszystkich, którzy borykają się z problemami akceptacji własnego ciała lub wagi oraz z zaburzeniami łaknienia. Więcej informacji znajdziecie na jej stronie internetowej.

Domowe napoje na odchudzanie: 6 smacznych przepisów

Domowe napoje na odchudzanie: 6 smacznych przepisów

Domowe napoje na odchudzanie są hitem wśród osób dbających o figurę i ceniących zdrowy styl życia. Poznaj mikstury, dzięki którym rozkręcisz metabolizm i szybciej spalisz tłuszcz!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (78 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kika07645  24 lutego 2018 06:44

    Zapowiada się ciekawa lektura 🙂

    Odpowiedz
  2. MarciaMarcia  26 lutego 2018 09:00

    Ja od zawsze miałam problem z jelitami, przydatny artykuł

    Odpowiedz
  3. Monika  26 lutego 2018 09:53

    Przydatne informacje 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany