Polak stworzył jadalne talerze, w których zakochał się cały świat. Nadchodzi ekologiczny przełom?
Z miesiąca na miesiąc uwidacznia się to, jak wzrasta nasza świadomość dotycząca problemu zaśmiecenia wspólnego domu, w którym wszyscy mieszkamy. Coraz więcej osób sięga po wielorazowe torby, rezygnując z plastikowych woreczków, Włosi serwują gościom napoje z szerokimi makaronami zamiast słomek, a kosmetyczne firmy proponują nam szampony w kostce, pastę do zębów w pastylkach czy opakowania ze zrecyklingowanego plastiku z głębi mórz. Teraz mamy dla Was kolejną dobrą wiadomość – polski producent stworzył jadalne talerze, z których zaczyna już korzystać cały świat! Jak działają? Sprawdźcie same!
Zlew pełen brudnych naczyń i hektolitry wody zużytej na to, by je umyć, festyny i wielkie koncerty z nieodłącznym widokiem worków wypełnionych papierowymi i plastikowymi talerzykami, stos jednorazowo użytych śmieci po wizycie znajomych na grillu… Te i podobne kadry mają wkrótce szansę raz na zawsze zniknąć z naszej codzienności. Producent pszenicy, Jerzy Wysocki, wpadł bowiem na pomysł, jak wykorzystać otręby otrzymane podczas mielenia zbóż, by stworzyć jadalne talerze. Jego wizja spotkała się już z uznaniem wielu instytucji dbających o ekologię, rozsianych po całym świecie. Zobaczcie, jak Internet „zajada się” zbożowymi talerzami!

źródło: www.pixabay.com
Polak stworzył jadalne talerze, w których zakochał się cały świat. Nadchodzi ekologiczny przełom?
Jerzy Wysocki, zajmujący się dotąd głównie produkcją pszenicy – długo zastanawiał się nad tym, jak wykorzystać resztki otrębów pozostałych po mieleniu zbóż. Na własną rękę przeprowadził wiele eksperymentów opartych na łączeniu ich z wodą, aż zauważył, że jeśli doda się do nich jej niewielką ilość i odpowiednio podgrzeje całą mieszankę, można uzyskać plastyczną masę, z której łatwo da się formować naczynia. Jak się okazało, przy połączeniu z ekologicznym bio-tworzywem PLA z masy można tworzyć także sztućce, a wszystko to bez dodatku jakiejkolwiek chemii! Naczynia okazały się na tyle wytrzymałe, by serwować na nich nie tylko suchy prowiant, ale również zupy czy płynne desery!
https://www.instagram.com/p/B3Ra4b1nB3Y/ https://www.instagram.com/p/BvVv9mqhzf2/ https://www.instagram.com/p/Bt3GdSlBjmz/Jak pokazują wyliczenia firmy Bioterm, która zajęła się masową produkcją talerzy, z jednej tony sprasowanych otrębów można uzyskać aż 10 tysięcy naczyń (miseczek lub talerzy). Po skończonym posiłku możemy najzwyczajniej w świecie… schrupać talerz. Oczywiście pod warunkiem, że smakowało nam danie, którym przesiąknęło naczynie. Co ciekawe, nawet jeśli nie wyobrażacie sobie, że mogłybyście tak zrobić, jadalne talerze i tak będą dla Was wspaniałą alternatywą wobec plastikowych czy papierowych naczyń. Wyrzucone do śmieci rozkładają się już w 30 dni! W skali 500 lat (długość „życia” talerza z plastiku) wydaje się to zaledwie sekundą, prawda?
https://www.instagram.com/p/3lv_cusoJD/ https://www.instagram.com/p/Bv0eraqhWmF/ https://www.instagram.com/p/B2CJcW7AAjg/ https://www.instagram.com/p/BsZjytPBMbH/ https://www.instagram.com/p/B2ZqMSCI9nc/Ale amatorów na otrębowe talerze nie brakuje. Chętnie schrupią je zwierzęta! Tylko spójrzcie na fotografie z Instagrama!
https://www.instagram.com/p/ByhzP9Piq7t/ https://www.instagram.com/p/ByixzYgiIGp/ https://www.instagram.com/p/Byix1JXitsA/Polskie talerze z otrębów zakupiły już firmy z USA, Libanu czy Korei Południowej. W tym świetle wydaje się kwestią chwili, by naczynia te zawitały i pod nasze dachy, a powiedzonko o zjedzeniu obiadu razem z talerzem stało się aktualne bardziej niż kiedykolwiek!
Wypróbujecie jadalne talerzyki?
ekstra, brawo!
Jadalne talerze to świetny pomysł.
CUDOWNE! Przepieknie one wyglądają i to jest to! Oby zostało to wprowadzone wszędzie, gdzie tylko można 🙂
Świetne!
Super pomysł. Talerze prezentują się naprawdę dobrze. Niekoniecznie taki talerz bym zjadła… Przecież stoi on na stole, i jak widać na jednym ze zdjęć, niekoniecznie czystym…
Ale idea wspaniała i fajnie że twórcą tych naczyń jest nasz rodak.
Ja całkowicie popieram ekologię tylko obawiam się, że nie każdego stać na bycie ekologicznym. Takie talerze to wspaniały pomysł, w ogóle coraz więcej naciska się na takie rozwiązania.
Ja je otrzymałam do projektu szkolnego :). Dzięki uprzejmości firmy Biotrem uczniowie badali w glebie ich biodegradację. Wyniki potwierdziły, że szybko się rozkładają, są ekologiczne i podobno dobre w smaku (ciekawscy uczniowie próbowali).
Jestem wielkim fanem jadalnych talerzy – nie chodzi o sam smak, który jest średni. Chodzi o idee – dostajemy w restauracjach cały pakiet, który możemy zjeść. Ostatnio spotkałem się z jadalnymi kubkami. To jest dopiero hit!