Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s i limonkami
Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s i limonkami:
Składniki na 4 osoby:
- 16 podudzi kurczaka
- 150 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey
- 4 limonki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki suszonego chili w płatkach (może być mielone)
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego
Sposób przygotowania:
Czyste podudzia z kurczaka włożyć do miski lub garnka, limonki pokroić w ćwiartki i wycisnąć sok na podudzia. Wrzucić ćwiartki do miski z podudziami, wlać 100 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey, dodać sól i całość dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce i marynować około 1-2 h.
W moździerzu utrzeć razem ziele angielskie, kmin rzymski, chili, suszone oregano, sól morską i pieprz. Wymieszać
z olejem roślinnym. Rozgrzać grill. Każdy kawałek mięsa dobrze natrzeć mieszanką ziół i odstawić na kilkanaście minut. Następnie piec na grillu, obracając w razie potrzeby, aby skórka była chrupiąca i złocista. Smak tak przyrządzonego kurczaka najlepiej uzupełnią grillowane pomidorki koktajlowe.
Ciekawe czy tak dobre jak wygląda.
Czy aby nie przypiekły się za mocno?
Wygląda bardzo apetycznie
Jacka Daniel’sa nie lubie,mysle ze jako marynata moze sie spawdzic
Szkoda Jacka:)