Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s i limonkami
Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s i limonkami:
Składniki na 4 osoby:
- 16 podudzi kurczaka
- 150 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey
- 4 limonki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki suszonego chili w płatkach (może być mielone)
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego
Sposób przygotowania:
Czyste podudzia z kurczaka włożyć do miski lub garnka, limonki pokroić w ćwiartki i wycisnąć sok na podudzia. Wrzucić ćwiartki do miski z podudziami, wlać 100 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey, dodać sól i całość dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce i marynować około 1-2 h.
W moździerzu utrzeć razem ziele angielskie, kmin rzymski, chili, suszone oregano, sól morską i pieprz. Wymieszać
z olejem roślinnym. Rozgrzać grill. Każdy kawałek mięsa dobrze natrzeć mieszanką ziół i odstawić na kilkanaście minut. Następnie piec na grillu, obracając w razie potrzeby, aby skórka była chrupiąca i złocista. Smak tak przyrządzonego kurczaka najlepiej uzupełnią grillowane pomidorki koktajlowe.