Po czym poznać dobrą czekoladę

Przy wyborze czekolady liczy się jej smak i jakość. Trudno jednak je ocenić po samym opakowaniu. Prawdziwą wyrocznią jest dopiero skład produktu. Ekspertka ze Stewiarnia.pl zdradza, na co konkretnie zwrócić uwagę.

jak-poznac-dobra-czekolade

1. Zawartość kakao

O stosunku składników produktu świadczy ich kolejność podana w składzie. Dlatego dobra czekolada zawsze będzie miała podane kakao na pierwszym miejscu. Zazwyczaj do czekolady dodaje się je w postaci ziaren kakaowca bądź miazgi kakaowej – jeden z tych składników powinien widnieć w składzie jako pierwszy.

Jakościowe produkty powinny mieć podaną procentową zawartość kakao: czekolada gorzka – powyżej 70%, deserowa powyżej 50%, czekolada mleczna powyżej 30%. Zawartość kakao stanowi nie tylko o jej smaku, ale też o jej zdrowotnych właściwościach – im więcej kakao, tym więcej w czekoladzie flawonoidów, minerałów i przeciwutleniaczy. Najnowsze badania potwierdzają wpływ flawonoidów na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia chorób serca oraz udaru mózgu.

2. Cukier

Cukier to najsłabszy punkt czekolady. Z jednej strony bilansuje on kakaową gorycz, z drugiej zwiększa kaloryczność tabliczki. Na szczęście dostępne są czekolady słodzone alternatywnymi substancjami, np. słodzikiem pozyskiwanym ze stewii, słodkiej rośliny z Ameryki Południowej.

Czekolady słodzone stewią to błogosławieństwo dla osób, które czekoladę lubią, ale nie chcą lub nie mogą spożywać cukru. Te wyroby mają nawet o 100 kcal mniej, a przy tym zawierają więcej, bo aż 35% błonnika. W tradycyjnych czekoladach jest go tylko około 6%, w naszych jest go więcej, bo zajmuje miejsce wyeliminowanego ze składu cukru – komentuje Beata Straszewska z centrum wiedzy o stewii Stewiarnia.pl

3. Tłuszcz

Standardowy przepis na czekoladę to: kakao, tłuszcz i substancja słodząca. Często w czekoladzie znajdziemy tłuszcz roślinny, np. olej palmowy, ale koneserzy postawią na produkty z masłem kakaowym zamiast oleju.

4. Dodatki

Najlepsza czekolada to taka z krótką listą składników. Przy produktach zawierających powyżej 10 składników lepiej się zastanowić. Warto też zwrócić uwagę, czy, zwłaszcza przy czekoladach smakowych, aromaty i dodatki są naturalne. Szczególnie głośno było ostatnio o powszechnie stosowanym w produkcji słodyczy E476, czyli polirycynooleinianu poliglicerolu, poprawiającym konsystencję czekolady, którego wpływ na ludzki organizm wymaga dokładniejszego zbadania.

Czekolad z naturalnymi dodatkami jest tymczasem pod dostatkiem. W ofercie dobrych sklepów można znaleźć czekolady z siemieniem lnianym i chrupkami ryżowymi, z jęczmieniem, owocami leśnymi czy malinami i mango. Wybierając czekolady owocowe, lepiej sięgać po czekolady z dodatkiem liofilizowanych, czyli specjalnie suszonych, prawdziwych owoców niż po te z nadzieniem w postaci kremów ze sztucznymi dodatkami – komentuje Beata Straszewska ze Stewiarnia.pl.

Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  17 grudnia 2014 07:58

    Ja nie przepadałam za czekoladą, ale w ciąży mi się odmieniło i teraz po ciąży uwielbiam ją;-).

    Odpowiedz
  2. martucha180  17 grudnia 2014 12:19

    Uwielbiam gorzką czekoladę, choć kiedyś zajadałam się białą. Pierwsze słyszę o czekoladzie z siemieniem lnianym!

    Odpowiedz
  3. bbo  17 grudnia 2014 20:33

    Ja bardzo rzadko jem kawałek. Nie rozumiem tego czekoladoholizmu.

    Odpowiedz
  4. Black  18 grudnia 2014 12:14

    Zapamiętam sobie.

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  18 marca 2015 10:32

    Najlepszy polepszacz humoru 🙂

    Odpowiedz
  6. scrabble  1 kwietnia 2015 09:18

    Domowa czekolada to ulubiony smak mojego dzieciństwa 🙂

    Odpowiedz
  7. Hidari11  23 maja 2015 08:23

    Uwielbiam czekoladę, kakao. To jest moje chyba jedyne uzależnienie. Kiedyś miałam okazję jeść czekoladę gorzką z całymi orzechami- najlepsze połączenie dające efekty zdrowotne, a nie tylko przyjemność dla podniebienia 🙂 .

    Odpowiedz
  8. Hoshi  15 sierpnia 2015 21:55

    Gorzka czekolada zawsze była moim faworytem. Moim zdaniem najlepszą czekoladę ma Lindt ale gdy szukam tańszych słodkości zdecydowanie wybieram Milkę, chociaż Wedel też nie jest złą marką.

    Odpowiedz
  9. luko  16 sierpnia 2015 07:35

    Polecam robienie własnej czekolady. Wystarczy kakao, olej kokosowy i cukier lub słodzik. Można też dodać orzechy, kokos, co kto lubi 😊

    Odpowiedz
  10. Sylwia  4 listopada 2015 14:24

    czekolada… mmmm… 🙂 kocham.. 🙂

    Odpowiedz
  11. sylwiawes  28 stycznia 2016 19:46

    Czekolada zawsze poprawia humor 🙂

    Odpowiedz
  12. AnnStyl  9 lutego 2016 09:55

    Rzeczywiście czekolada podnosi poziom serotoniny, a zatem działa na poprawę nastroju więc i ja często skłaniam się ku niej i sięgam o zgrozo po sporą jej porcję. Ale nie żałuję, bo to niebo w gębie:). Warto czasem osłodzić sobie życie.

    Odpowiedz
  13. efffciaa  12 kwietnia 2016 19:35

    ja uwielbiam czekoladę , a zjedzenie tabliczki nie stanowi dla mnie żadnego problemu . Mąż się ze mnie śmieje , że on je na kostki , a ja na rządki 🙂 To mój ukochany smakołyk 🙂

    Odpowiedz
  14. stokrotkapolna  25 października 2016 06:19

    Czekolada poprawia nam nastrój,a właściwie to kakao w niej zawarte. Ma dużo żelaza, jest zdrowe dla serca. Ja czasem do porannej owsianki z bakaliami dodaję łyżeczkę kakao i łyżeczkę miodu. Pychotka

    Odpowiedz
  15. m258  1 grudnia 2016 20:48

    Najlepsza czekolada to taka z krótką listą składników i taka z… Belgii! at to jest doeprio super hiper ekstra pyszna i rozplywa sie w ustach jak inne slodycze, podobnie niemiecka

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany