Pleśń na żywności – co odkroić, co wyrzucić?
Pleśń na żywności staje się coraz częstszym problemem, szczególnie jeśli kupujemy jedzenie bez konserwantów. Co można jeść, po odkrojeniu miejsca na którym wystąpiła pleść, a co trzeba zdecydowanie wyrzucić? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.
Spis treści:
Pleśń na żywności – kiedy się pojawia i czym jest?
Jedząc zdrową żywność – pozbawioną konserwantów powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na sposób jej przechowywania. Produkty bez konserwantów z zasady mają znacznie krótszy termin przydatności do spożycia i są bardziej narażone na powstanie pleśni. Jeśli zauważyliście pleśń na żywności – to trzeba się zastanowić, jeśli jednak planujecie ją spożyć. Pewne rodzaje pleśni mogą bowiem powodować alergię i problemy z oddychaniem, inne w sprzyjających warunkach produkują mykotoksyny – substancje, które mogą doprowadzić nawet do zatrucia organizmu. Niestety pleśń nie zawsze jest widoczna na powierzchni jedzenia. Kiedy na zewnętrznej warstwie jedzenia widoczne są ślady pleśni, bardzo możliwe, że jej nitki wniknęły do jego wnętrza.
Gdzie najczęściej pojawia się pleśń?
- Pleśnie lepiej rozwijają się w ciepłych temperaturach, co nie oznacza, że nie mogą wytworzyć się również w lodówce.
- Pleśnie są dość odporne na cukier i sól, i z tego powodu mogą rozwijać się w słodkich dżemach oraz na słonych mięsach, takich jak bekon lub salami.
Pleśń na żywności – 6 zasad unikania nitek pleśni na jedzeniu
1. Żywność z otwartych puszek przekładaj do czystego pojemnika i przechowuj ją w lodówce. Na rynku obecne są pojemniki szklane, plastikowe, metalu, a nawet drewna. Każdy rodzaj tworzywa ma inne właściwości, ale każdy z nich na ogól dobrze zapobiega przedostawaniu się kurzu, powietrza i owadów. Bardzo dobrym pomysłem są pojemniki próżniowe, które dłużej zachowują świeżość produktu.
2. Jeśli przygotowujesz dżemy, pomidory w oliwie i różnego rodzaju pikle, pamiętaj o dokładnym wysterylizowaniu słoików i zakrętek.
3. Nie pozostawiaj łatwo psującej się żywności poza lodówką dłużej niż 2 godziny.
4. Aby pleśń nie miała czasu się rozwinąć, resztki jedzenia zjadaj w ciągu 3-4 dni.
5. Żywność pozostającą poza lodówką (zwłaszcza krojone owoce i warzywa) przykrywaj folią, aby zapobiec przedostaniu się nitek pleśni z powietrza.
6. Ułatwiaj sobie pracę w kuchni. Jeśli jedzenie zbyt szybko się psuje, ponieważ w tygodniu nie masz czasu ugniatać ciasta, szatkować, kroić i rozkładać miliona części robotów kuchennych, pomyśl o kupnie jednego wielofunkcyjnego urządzenia. Może to być na przykład robot kuchenny Ronic, który wykonuje wszystkie te czynności. Dobry robot kuchenny powinien nie tylko wszechstronny, ale również łatwy do mycia.
Pleśń na żywności – Co zrobić ze spleśniałą żywnością?
Przeczytaj, czy można jeść żywność na której pojawiła się pleśń. Czy wystarczy odkroić spleśniały kawałek?
Salami
– pleśń oraz powierzchnię naokoło można odkroić i bezpiecznie zjeść resztę.
Bekon
– ze względu na miękka strukturę, nitki pleśni mogą łatwo wniknąć do jego wnętrza, dlatego spleśniały bekon najlepiej w całości wyrzucić.
Twardy ser
– nawet jeśli nie jest to ser z naturalną pleśnią powstałą w procesie produkcji, pleśń z twardego sera żółtego można odkroić zachowując pewien odstęp od spleśniałego miejsca. Nitki pleśni nie wnikają do wnętrza twardego sera, dlatego resztę możemy bezpiecznie zjadać.
Biały ser, serki wiejskie, jogurty
– niestety spleśniałe produkty tego typu należy od razu wyrzucać.
Warzywa i owoce twarde (takie jak papryka czy marchewka)
– możemy zjadać po odkrojeniu spleśniałej części.
Pieczywo
– jeśli pojawi się na nim pleśń, najlepiej jest je wyrzucić. Powodem pleśni na pieczywie jest zazwyczaj długi okres przechowywania, dostęp wilgoci oraz ciepła temperatura.
Dżemy
– te z zawartością cukru poniżej 50% i dużą zawartością wody należy wyrzucać. Mikrobiolodzy przestrzegają przed pokusą zdejmowania pleśni i zjadania reszty takich dżemów. Pleśń z większą trudnością wnika w dżemy gęste i bardzo słodkie.
Warzywa i owoce miękkie
– jeśli słuchaliście porad mamy lub babci i do tej pory odkrajaliście pleśń ze spleśniałych pomidorków, ogórków lub brzoskwiń, to zmieńcie przyzwyczajenia. Nitki pleśni bez trudu przedostają się do środka tych produktów.