Płatki z amarantusa – zdrowa alternatywa dla wegetarian i wegan
Płatki z amarantusa firmy Szarłat mogą z powodzeniem zastąpić płatki owsiane w śniadaniowym menu wielbicieli tej potrawy w wersji gotowanej. Ze względu na zawartość skrobi powinny być -w przeciwieństwie do owsianych – poddane obróbce termicznej, czyli gotowaniu, pieczeniu albo smażeniu.
Można ich używać do przygotowania domowego pieczywa, ciast, ciasteczek, zup oraz kotletów ? mielonych albo panierowanych. Wzbogacą smak i podniosą wartość odżywczą potraw, docenią je wegetarianie i weganie.
Amarantus, znany również jako szarłat, to roślina szczególnie bogata w wartościowe
i łatwo przyswajalne białko, zawierające wszystkie aminokwasy niezbędne do funkcjonowania organizmu. W tym również lizynę ? odpowiedzialną za prawidłowy rozwój dzieci i młodzieży ? oraz metioninę i tryptofan.
Płatki z amaranatusa nie zawierają glutenu ? w przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż ? mogą je więc spożywać osoby chore na celiakię oraz z nietolerancją glutenu. Są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E), a także w żelazo
i wapń.
Opakowanie Płatków z amarantusa zawierające 250 g kosztuje ok. 8 zł.
Przeczytaj także: Dieta roślinna -Klucz do zdrowia