Płatki polędwicy wołowej z pomidorowym dżemem, oscypkiem i ziołami

poledwica-wolowa-z-oscypkiem,-pomidoremAutorski przepis  Chefa Kuchni Adama Chrząstowskiego – biorącego udział w akcji „Weź się za wołowinę”. Aromatyczne, wyjątkowo smaczne, bogate w wartość odżywczą – i łatwe do przyrządzenia w domu!  Jeśli nie lubicie polędicy w tej formie – zawsze sprawdzi się jako doskonały składnik na domowe burgery wołowe

Składniki na danie – Płatki polędwicy wołowej z pomidorowym dżemem, oscypkiem i ziołami:

  • 200g oczyszczonej główki polędwicy wołowej
  • 50g oscypka
  • 50g rukoli
  • 25g listków bazylii
  • 25g listków natki pietruszki
  • 25g trybuły
  • 25g kolendry
  • sól, pieprz
  • olej z góry św. Wawrzyńca
  • ½ kg pomidorów malinowych obranych ze skórki
  • ½ cebuli posiekanej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 ½  łyżki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso przypraw, zwiąż sznurkiem i obsmaż. Odstaw do lekkiego przymrożenia. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj cebulę, cukier, ocet, sól i duś w rondlu do uzyskania konsystencji dżemu. Dodaj pieprz i ostudź. Zioła wymieszaj i przypraw. Oscypek pokrój na wiórki.

Na talerzu rozprowadź dżem pomidorowy, na tym ułóż cienkie plastry mięsa. Na mięsie ułóż zioła i wiórki oscypka.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (176 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...