Płatki polędwicy wołowej z pomidorowym dżemem, oscypkiem i ziołami
Autorski przepis Chefa Kuchni Adama Chrząstowskiego – biorącego udział w akcji „Weź się za wołowinę”. Aromatyczne, wyjątkowo smaczne, bogate w wartość odżywczą – i łatwe do przyrządzenia w domu! Jeśli nie lubicie polędicy w tej formie – zawsze sprawdzi się jako doskonały składnik na domowe burgery wołowe
Składniki na danie – Płatki polędwicy wołowej z pomidorowym dżemem, oscypkiem i ziołami:
- 200g oczyszczonej główki polędwicy wołowej
- 50g oscypka
- 50g rukoli
- 25g listków bazylii
- 25g listków natki pietruszki
- 25g trybuły
- 25g kolendry
- sól, pieprz
- olej z góry św. Wawrzyńca
- ½ kg pomidorów malinowych obranych ze skórki
- ½ cebuli posiekanej
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 ½ łyżki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
Wykonanie:
Mięso przypraw, zwiąż sznurkiem i obsmaż. Odstaw do lekkiego przymrożenia. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj cebulę, cukier, ocet, sól i duś w rondlu do uzyskania konsystencji dżemu. Dodaj pieprz i ostudź. Zioła wymieszaj i przypraw. Oscypek pokrój na wiórki.
Na talerzu rozprowadź dżem pomidorowy, na tym ułóż cienkie plastry mięsa. Na mięsie ułóż zioła i wiórki oscypka.