Placuszki z masłem orzechowym – śniadanie po Amerykańsku

Miękkie, rozpływające się w ustach i o pysznym smaku, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Placuszki z masłem orzechowym mogą sprawdzić się zarówno jako propozycja śniadaniowa, jak i pomysł na przekąskę w porze lunchu czy nawet kolacja. Dziś podpowiemy jak można je przygotować w prosty i szybki sposób.

placuszki z masłem orzechowym

Składniki:

400 ml mleka

1 jajko

1 szklanka mąki

2 łyżki cukru

masło orzechowe

olej

do dekoracji: maliny, borówki, bakalie

Przygotowanie:

  1. Wlej do miski 250 ml mleka i dodaj do niego roztrzepane lekko jajko.
  2. Wsyp cukier i mąkę i dobrze wymieszaj.
  3. Kiedy masa będzie już gęsta nakładaj ją łyżką na rozgrzany olej
  4. Smaż do momentu aż racuszki uzyskają złocisty kolor.
  5. Pogrzej pozostałe 150 ml mleka i dodaj do niego 2 łyżki masła orzechowego.
  6. Polej polewą z masła orzechowego placuszki.
  7. Do dekoracji możesz wykorzystać maliny i borówki lub bakalie.

placuszki na talerzu z owocami

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (20 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...