Placuszki z masłem orzechowym – śniadanie po Amerykańsku

Miękkie, rozpływające się w ustach i o pysznym smaku, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Placuszki z masłem orzechowym mogą sprawdzić się zarówno jako propozycja śniadaniowa, jak i pomysł na przekąskę w porze lunchu czy nawet kolacja. Dziś podpowiemy jak można je przygotować w prosty i szybki sposób.

placuszki z masłem orzechowym

Składniki:

400 ml mleka

1 jajko

1 szklanka mąki

2 łyżki cukru

masło orzechowe

olej

do dekoracji: maliny, borówki, bakalie

Przygotowanie:

  1. Wlej do miski 250 ml mleka i dodaj do niego roztrzepane lekko jajko.
  2. Wsyp cukier i mąkę i dobrze wymieszaj.
  3. Kiedy masa będzie już gęsta nakładaj ją łyżką na rozgrzany olej
  4. Smaż do momentu aż racuszki uzyskają złocisty kolor.
  5. Pogrzej pozostałe 150 ml mleka i dodaj do niego 2 łyżki masła orzechowego.
  6. Polej polewą z masła orzechowego placuszki.
  7. Do dekoracji możesz wykorzystać maliny i borówki lub bakalie.

placuszki na talerzu z owocami

Masło orzechowe – zdrowe czy szkodliwe? Kilka faktów i mitów

Masło orzechowe – zdrowe czy szkodliwe? Kilka faktów i mitów

Na temat masła orzechowego krąży wiele mitów. Wiele mówi się o jego szkodliwości często jednak zapominając, że jego zła sława to zasługa produktów na rynku, których skład jest dość ubogi. Wybierając je raczej nie przysłużymy się zdrowiu czy szczupłej sylwetce. Co innego jeśli sięgniemy po sprawdzone produkty. Dlaczego warto jeść masło orzechowe? Wymienimy Wam kilka powodów, które pomogą „odczarować” kilka niesłusznych mitów na jego temat.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (14 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Studio kawy  24 lutego 2024 10:38

    Robię bardzo podobnie, z niewielka modyfikacją. Jest to moje ulubione śniadanie weekendowe. Nie mam zbyt wiele czasu na to, aby przygotować je na tygodniu, jednak na weekend? Czemu nie. Jedzenie naleśników oraz takich placuszków to nasza tradycja z córką.
    Zwykle dodajemy do nich bitą śmietanę, miód, syrop klonowy oraz inne słodkie dodatki. W sezonie oczywiście owoce.
    Sama lubię wypić do nich aromatyczną kawę.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany