Placuszki z masłem orzechowym – śniadanie po Amerykańsku
Miękkie, rozpływające się w ustach i o pysznym smaku, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Placuszki z masłem orzechowym mogą sprawdzić się zarówno jako propozycja śniadaniowa, jak i pomysł na przekąskę w porze lunchu czy nawet kolacja. Dziś podpowiemy jak można je przygotować w prosty i szybki sposób.
Składniki:
400 ml mleka
1 jajko
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
masło orzechowe
olej
do dekoracji: maliny, borówki, bakalie
Przygotowanie:
- Wlej do miski 250 ml mleka i dodaj do niego roztrzepane lekko jajko.
- Wsyp cukier i mąkę i dobrze wymieszaj.
- Kiedy masa będzie już gęsta nakładaj ją łyżką na rozgrzany olej
- Smaż do momentu aż racuszki uzyskają złocisty kolor.
- Pogrzej pozostałe 150 ml mleka i dodaj do niego 2 łyżki masła orzechowego.
- Polej polewą z masła orzechowego placuszki.
- Do dekoracji możesz wykorzystać maliny i borówki lub bakalie.