Placki ziemniaczane z ziołami i sosem serowo – cebulowym

Wiosenne_placki_ziemniaczane_z_sosem_serowo_-_cebulowym_fot.MSM-Mońki-(1)

Wiosenne placki ziemniaczane z sosem serowo-cebulowym fot.MSM Mońki

 

Placki ziemniaczane z ziołami i sosem serowo – cebulowym

Składniki na placki:

  • –  1 kg ziemniaków
  • –  2 jajka
  • –  3 łyżki mąki
  • –  ½ pęczka natki pietruszki
  • –  ½ pęczka koperku
  • –  1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • –  sól, pieprz do smaku
  • –  olej do smażenia

 

Składniki na sos:

  • – 2 średnie cebule
  • – 2 łyżki oleju
  • –  ¼ szklanki wody
  • – 300 g serka topionego kremowego  MSM Mońki
  • –  pieprz czarny do smaku
  • –  ½ pęczka szczypiorku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać  podgrzewając.

Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (194 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...