Placki ziemniaczane z ziołami i sosem serowo – cebulowym
Placki ziemniaczane z ziołami i sosem serowo – cebulowym
Składniki na placki:
- – 1 kg ziemniaków
- – 2 jajka
- – 3 łyżki mąki
- – ½ pęczka natki pietruszki
- – ½ pęczka koperku
- – 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- – sól, pieprz do smaku
- – olej do smażenia
Składniki na sos:
- – 2 średnie cebule
- – 2 łyżki oleju
- – ¼ szklanki wody
- – 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- – pieprz czarny do smaku
- – ½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając.
Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.