Pizza ziemniaczana – na co dzień lub na karnawałowe przyjęcie

Chyba wszyscy uwielbiamy pizzę. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę własnoręcznie przygotowywać ciasto. Doskonałą jej alternatywą, czy to na codzienny obiad, czy na karnawałowe przyjęcie, będzie… pizza ziemniaczana. Jak ją przygotować?

Pizza ziemniaczana

fot. Olitalia

Składniki:
Ciasto:
• 1 kg obranych ziemniaków
• 3 łyżki świeżego tymianku
• 1 jajko
• 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine (np. OLITALIA)
• sól zwykła lub himalajska
• pieprz świeżo mielony

Farsz:
• 1 kg pieczarek
• 300 g kiełbasy
• 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine (np. OLITALIA)
• 1 duża cebula
• 200 g startego sera cheddar
• 100 g mozarelli
• sól zwykła lub himalajska
• pieprz świeżo mielony
• tymianek

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki w lekko posolonej wodzie. Przeciśnij je przez praskę i ostudź. Dodaj jajko, tymianek, ser, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Ugnieć je i wyrównaj, po czym piecz przez 25 minut w temperaturze 220 st. Celsjusza. 

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki. Kiełbasę pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę, po czym dodaj kiełbasę i cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj pieczarki, pół łyżeczki soli oraz pieprz i smaż, aż płyn odparuje, a pieczarki się zarumienią. Farsz wyłóż na podpieczone ciasto, posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 15 minut. Przed podaniem posyp pizzę tymiankiem. 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aromer0209  31 stycznia 2018 18:12

    Zapisuje przepis i wykorzystam przy najbliższej okazji 🙂

    Uwielbiam wszystko co ma w sobie pieczarki, więc i pizzę uwielbiam 😉

    Odpowiedz
  2. Weronika  31 stycznia 2018 22:34

    Chyba sama nigdy bym na to nie wpadła 🙂 Lista składników jakby pisana przez mojego męża 😛 Także muszę przyrządzić dla nas 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  31 stycznia 2018 22:42

    Ciekawy przepis. Kiedyś robiłam mini pizzę na patelni.

    Odpowiedz
  4. Aneta  6 lutego 2018 13:29

    Super przepis! Muszę koniecznie wykorzystać ten przepis 🙂 Uwielbiam pizzę w każdej postaci, ale żeby zrobić ją na spodzie ziemniaczanym, to na to bym chyba nie wpadła 😉

    Odpowiedz
  5. justyna8  22 lutego 2018 10:45

    Już widzę, że wyjdzie z tego coś dobrego:) Przepis do zapamiętania i wypróbowania przy najbliższej okazji.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany