Pizza ziemniaczana – na co dzień lub na karnawałowe przyjęcie

Chyba wszyscy uwielbiamy pizzę. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę własnoręcznie przygotowywać ciasto. Doskonałą jej alternatywą, czy to na codzienny obiad, czy na karnawałowe przyjęcie, będzie… pizza ziemniaczana. Jak ją przygotować?

Pizza ziemniaczana

fot. Olitalia

Składniki:
Ciasto:
• 1 kg obranych ziemniaków
• 3 łyżki świeżego tymianku
• 1 jajko
• 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine (np. OLITALIA)
• sól zwykła lub himalajska
• pieprz świeżo mielony

Farsz:
• 1 kg pieczarek
• 300 g kiełbasy
• 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine (np. OLITALIA)
• 1 duża cebula
• 200 g startego sera cheddar
• 100 g mozarelli
• sól zwykła lub himalajska
• pieprz świeżo mielony
• tymianek

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki w lekko posolonej wodzie. Przeciśnij je przez praskę i ostudź. Dodaj jajko, tymianek, ser, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Ugnieć je i wyrównaj, po czym piecz przez 25 minut w temperaturze 220 st. Celsjusza. 

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki. Kiełbasę pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę, po czym dodaj kiełbasę i cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj pieczarki, pół łyżeczki soli oraz pieprz i smaż, aż płyn odparuje, a pieczarki się zarumienią. Farsz wyłóż na podpieczone ciasto, posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 15 minut. Przed podaniem posyp pizzę tymiankiem. 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (232 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...