Redakcja, 1 sierpnia 2020
Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym
Składniki na danie: Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym
- – 1 porcja piersi z kurczaka
- – 1 biała cebula
- – 100 g sera pleśniowego blue
- – 1 opakowanie Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- – sól i pieprz do smaku
- – 2 łyżki oliwy z oliwek
- – kilka listków świeżej bazylii
- – 100 g koncentratu pomidorowego
- – 1 łyżeczka cukru
- – 1 łyżeczka soli
- – 2 łyżeczki oregano
- – 30 ml wody
- – 1 kg mąki
- – 500 ml wody
- – 25 g cukru
- – 20 g soli
- – 50 ml oleju
- – 8 g drożdży
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą i dobrze wyrób ręcznie na stolnicy. Odstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj dokładnie ze sobą i dopraw do smaku pieprzem.
- Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski.
- Pokrojone kawałki mięsa przełóż do miseczki, wymieszaj z oliwą z oliwek oraz Delikatem Knorr, który wzbogaci smak i aromat dania, a nastepnie podsmaż na rozgrzanej wcześniej patelni.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kawałki ciasta i rozwałkuj lub uformuj ręcznie placki, by miały ok. 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
- Uformowane placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, zachowując 1 cm odstępu od brzegu placka.
- Wierzch pizzy posyp pokruszonym serem, cebulą i usmażonym kurczakiem, a następnie włóż do nagrzanego wcześniej do 220 °C piekarnika na 15 minut. Gotową pizzę wyjmij i posyp listkami bazylii.