Przepis na: Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą

pizza-z-kurczakiem_czerwona-cebula

Składniki dla 4 porcji:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 8-10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman(lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli)

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z olejem, 5 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli), pieprzem i curry. Kurczaka podsmażyć w powlekanej patelni. Mozzarellę po odsączeniu pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory przyprawić 1-2 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego (lub sosu sojowego „less salt“), pieprzem i cukrem. Ciasto na pizzę rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym. Kawałki kurczaka i cebulę ułożyć na pokrytym sosem cieście. Obłożyć plastrami mozzarelli, posypać parmezanem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C (piekarnik gazowy poziom 4, piekarnik z termoobiegiem 180°C) i piec w podanej temperaturze ok. 20-25 minut na złoty kolor. Rukolę umyć, oczyścić, poszarpać na mniejsze kawałki, ułożyć na pizzy, skropić resztą naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu sojowego „less salt“) i kremem balsamicznym. Pizza jest gotowa do podania.

Wskazówka: Możesz też przygotować własne ciasto na pizzę. Jeśli zastąpisz ok. 50 ml płynu w cieście naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman (lub sosem sojowym „less salt“), ciasto będzie bardzo aromatyczne.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (185 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...