Przepis na: Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą

pizza-z-kurczakiem_czerwona-cebula

Składniki dla 4 porcji:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 8-10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman(lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli)

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z olejem, 5 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli), pieprzem i curry. Kurczaka podsmażyć w powlekanej patelni. Mozzarellę po odsączeniu pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory przyprawić 1-2 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego (lub sosu sojowego „less salt“), pieprzem i cukrem. Ciasto na pizzę rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym. Kawałki kurczaka i cebulę ułożyć na pokrytym sosem cieście. Obłożyć plastrami mozzarelli, posypać parmezanem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C (piekarnik gazowy poziom 4, piekarnik z termoobiegiem 180°C) i piec w podanej temperaturze ok. 20-25 minut na złoty kolor. Rukolę umyć, oczyścić, poszarpać na mniejsze kawałki, ułożyć na pizzy, skropić resztą naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu sojowego „less salt“) i kremem balsamicznym. Pizza jest gotowa do podania.

Wskazówka: Możesz też przygotować własne ciasto na pizzę. Jeśli zastąpisz ok. 50 ml płynu w cieście naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman (lub sosem sojowym „less salt“), ciasto będzie bardzo aromatyczne.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (122 głosów, średnia: 4,79 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kmakolagwa  16 marca 2015 11:14

    Bardzo fajny i prosty przepis. Pysznie wygląda.

    Odpowiedz
  2. bbo  16 marca 2015 13:33

    Mój syn będzie zachwycony gdy przyrządzę.

    Odpowiedz
  3. Wusia  16 marca 2015 14:27

    Ładnie wygląda i chyba nieźle będzie smakować.

    Odpowiedz
  4. martucha180  16 marca 2015 17:19

    Ja bez cebuli poproszę 🙂

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  17 marca 2015 08:29

    Mmmm ale pysznie wygląda, aż ślinka cieknie.

    Odpowiedz
  6. Anita  18 marca 2015 09:44

    ooo mniaaam! taką bym jadła!

    Odpowiedz
  7. Gocha  18 marca 2015 18:17

    Wygląda smakowicie! Muszę zrobić

    Odpowiedz
  8. gosia56  23 marca 2015 16:59

    cudna z tymi składnikami

    Odpowiedz
  9. girlblack  30 marca 2015 09:30

    Wygląda zniewalająca, ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
  10. sylwiawes  30 marca 2015 14:14

    Wygląda apetycznie, na pewno zrobię mojej rodzince 🙂

    Odpowiedz
  11. Ewelina  1 kwietnia 2015 22:12

    ciekawy przepis… w miarę szybki

    Odpowiedz
  12. as_sa  6 lipca 2016 20:01

    Rukola stanowi doskonały dodatek do pizzy. Niesamowicie podkreśla smak pozostałych składników

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany