Pizza! Jak ją serwować, aby zachwycić gości?

Wypiekanie pizzy to prawdziwa sztuka oraz – jak się okazuje – dobro kultury. Kilka lat temu neapolitańska pizza znalazła się na liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Od tamtej pory wiele zadziało się w temacie tego niezwykłego wypieku – także w Polsce. W kraju nad Wisłą pojawiają nowe lokale, specjalizujące się w pizzy. Chętnie wypiekamy ją też w domu. Czy jej serwowanie również jest sztuką? Oczywiście, że tak. Sprawdź, co będzie lepsze: drewniana deska do pizzy czy może talerz oraz jak podawać ten włoski przysmak, aby zachwycić swoich gości.

Co trzeba wiedzieć o pizzy? 5 ciekawostek

Jesteś miłośnikiem pizzy lub prowadzisz knajpkę i chciałbyś zaserwować swoim klientem to wdzięczne danie? Poznaj kilka informacji o pizzy, a staniesz się ekspertem w tej dziedzinie:

  • Słowo „pizza” pochodzi od łacińskiego „pinsere”, które oznacza „ugniatać”. Nawiązuje to do sposobu wyrabiania drożdżowego ciasta na pizzę.
  • Za przodka pizzy uznaje się foccacię, czyli inny włoski wypiek – drożdżowy placek skąpany w oliwie. Pizzę wymyślono pół wieku p.n.e., jednak dopiero w XVII wieku — kiedy we Włoszech pojawiły się pomidory — zaczęła ona przypominać danie, które znamy dzisiaj.
  • Pizza Margherita powstała pod koniec XIX wieku w hołdzie włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Jej kolory – biały, czerwony i zielony – nawiązują do flagi Włoch.
  • Włosi mają konserwatywne podejście do pizzy, dlatego dobre, neapolitańskie lokale raczej nie serwują placków z dodatkiem ananasa. Warto dodać, że pizzę hawajską wymyślił Grek mieszkający w Kanadzie.
  • Istnieją dziesiątki rodzajów pizzy – nie tylko na świecie, ale nawet na terenie samych Włoch. Przykładem jest tradycyjna pizza neapolitańska – ciasto przygotowuje się tu na bazie zakwasu, stąd jego specyficzny smak oraz struktura. W słonecznej Italii podaje się też placek z ziemniakami, a nawet z… makaronem. Rosjanie również lubią pizzę. Często jest to danie serwowane z zimnym śledziem.

Liczy się także sposób serwowania. Jak podawać pizzę?

Po pierwsze, pamiętaj, że bardzo wiele zależy od dodatków. Placki z sieciówek często są serwowane w towarzystwie różnych sosów, jednak prawdziwego Włocha na ten widok zabolałoby serce. Zamiast nich podaj swoim gościom dobrą, aromatyczną oliwę.

Po drugie, doskonałym akcesorium jest drewniana deska do pizzy. Deski wykonuje się przede wszystkim z wytrzymałego, surowego drewna. Jeżeli wybierzesz dobrej jakości produkt, nie będziesz musiał kłopotać się jego konserwacją – zaimpregnowane drewno będzie odporne na wilgoć i uszkodzenia. Chyba jedynym minusem deski jest to, że nie należy myć jej w zmywarce, inaczej mogłoby popękać.

Jeżeli szukasz rozwiązania, które nadaje się do zmywarki, sięgnij po talerze do pizzy. Szczególnie warto wybierać naczynia wykonane z mocnej porcelany, które dodatkowo wpiszą się w charakter eleganckiej kuchni czy restauracji.

Doskonale sprawdzają się też kamienie do pizzy – nadają się zarówno do pieczenia, jak i serwowania potraw (uważaj tylko, aby nie stawiać na stole kamienia prosto z pieca!). Możesz wybierać spośród kamieni granitowych, pochodzenia wulkanicznego oraz ceramicznych, w tym szamotowych, które bardzo długo trzymają ciepło, a do tego – różnych kształtów i kolorów.

Podajemy pizzę: dodatkowe akcesoria

Wybrałeś sposób serwowania? Połowa pracy za Tobą. Zastanów się jeszcze nad dodatkowymi akcesoriami. Oto co może Ci się przydać:

  • łopata do pizzy – lub łopatka w przypadku domowych wypieków. Najlepsza będzie taka z drewna lub z aluminium bądź ze stali nierdzewnej;
  • noże do pizzy – najpopularniejsze są noże obrotowe, które pozwalają na wygodne, a do tego równe i precyzyjne krojenie ciasta z dodatkami. Na rynku pojawiły się też… nożyce do pizzy. Przeważnie są wyposażone w specjalną łopatkę, dzięki której można wygodnie przenieść pokrojony kawałek na nakrycie.

Pizzę lubi chyba prawie każdy, w związku z czym coraz więcej miejsc ma ją w swojej ofercie. Chętnie też wypiekamy pizzę we własnej kuchni. Jeżeli chcesz zachwycić swoich gości – w restauracji lub w domu – postaw na dobrej jakości składniki oraz ergonomiczne i jednocześnie gustowne akcesoria do serwowania.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (14 głosów, średnia: 4,93 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  15 listopada 2021 19:21

    Pizzę uwielbiamy często zamawiamy ale tez i często robię sama

    Odpowiedz
  2. kropka  15 listopada 2021 19:36

    Jakoś nie mam szczęścia do pieczenia pizzy, albo wychodzi twarda jak podeszwa albo gruba i niedopieczona. Jak spodziewam się gości, wolę zamówić diavolę z nonsolo z roomservice. Przywiozą na gotowe, a wszyscy zjedzą ze smakiem i obędzie się bez wtopy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany