Pizza dietetyczna

Dieta na wiosne ik

Składniki na danie: Pizza dietetyczna

Ciasto:

1 szklanka (130 g) mąki pszennej tortowej

1 szklanka (130 g) mąki żytniej pełnoziarnistej

3 łyżki (otrąb pszennych (12 g), owsianych (21 g), orkiszowych (12 g)

2 łyżki (20 g) siemienia lnianego

szczypta soli

1/3 paczki drożdży (30 g)

1 szklanka (250 g) ciepłej wody

2 łyżki (20 g) oliwy

4 kromki (120 g) chleba tostowego pełnoziarnistego

Sos:

2 uduszone na patelni pomidory (340 g) lub słoiczek koncentratu pomidorowego (100 g)

1 łyżka (5 g) ziół: bazyli, oregano, majeranku

sól i pieprz do smaku

1 ząbek (5 g) czosnku

 

Dodatki:

1 pieczona pierś z kurczaka (200g) / indyka (200 g) (mięso przygotować jak w przepisie na „Sałatkę z kurczakiem i warzywami”)

2 pomidory (340 g)

10 pieczarek (200 g)

1 słoiczek (170 g) cieciorki konserwowej

1 cebula (100 g)

1 kulka (125 g) sera mozzarella light

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp obie mąki, otręby, siemię lniane, szczyptę soli, po czym dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody i dodaj do suchych składników, a następnie zagnieć ciasto. Pod koniec wygniatania dodaj oliwę i ponownie dokładnie zagnieć, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Odstaw na ok. 20 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj sos – do duszonych pomidorów/koncentratu dodaj wszystkie zioła i przyprawy oraz drobno posiekany czosnek, całość dokładniej wymieszaj. Kiedy ciasto będzie gotowe, rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym, wyłóż pozostałe składniki: pieczoną pierś z kurczaka, pomidory i pieczarki pokrojone w plastry. Wysyp przepłukaną i osuszoną cieciorkę oraz cebulę pokrojoną w piórka. Tak przygotowaną pizzę wstaw do nagrzanego do 1800C piekarnika i piecz ok. 30 min. Po tym czasie wyjmij pizzę, posyp ją startym serem mozzarella light i zapiekaj ponownie do rozpuszczenia się sera.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (134 głosów, średnia: 4,31 z 5)
zapisuję głos...