Tropikalne koktajle – PINA COLADA i BAHAMA MAMA
Tropikalne koktajle – PINA COLADA
Owocowy, tropikalny drink, którego ojczyzną jest gorące Puerto Rico. Według jednej z teorii Pina Colada została stworzona przez barmana Ramona „Monchito” Marrero, który to w 1963 roku w San Juan opracował recepturę nowego drinka. Jego podstawowymi składnikami były: rum, ananas oraz śmietanka kokosowa. Lekki, orzeźwiający napój tak bardzo przypadł do gustu mieszkańcom wyspy, że w 1978 roku Pina Colada została ogłoszona drinkiem narodowym.
Kokosowo-ananasowy aromat koktajlu przywodzi na myśl rozgrzane słońcem, białe plaże wysp Pacyfiku. Drink ten, ze względu na swój delikatny, aksamitny smak wyjątkowo upodobały sobie kobiety. We współczesnej wersji pojawia się wiele wariacji na temat Pina Colady, a jedna z nich opiera się na najnowszym likierze z rodziny Lubelskie – CoctaiLOVA Kokos o idealnie wyważonej słodyczy i lekkiej konsystencji.
PRZEPIS:
- 30 ml likieru Lubelska CoctaiLOVA Kokos
- 35 ml białego rumu
- 100 ml soku ananasowego
- 50 ml śmietanki lub mleka
Wszystkie składniki należy wlać do wysokiego naczynia wypełnionego lodem. Następnie blendować przez kilkanaście sekund. Zawartość wlać do wysokiego kieliszka lub szklanki. Do ozdoby drinka idealnie nadaje się ananas oraz jego liście. Na wierzchu można dodać odrobinę bitej śmietany.
Tropikalne koktajle – BAHAMA MAMA
Egzotyczny koktajl, którego pomarańczowo-czerwona barwa przypomina gorące, zachodzące słonce. Bahama Mama to jeden z ulubionych drinków mieszkańców wysp Bahama, a także napój chętnie zamawiany przez kobiety na całym świecie. A wszystko za sprawą słodkiego, owocowego smaku łączącego aromaty pomarańczy, ananasa i banana. Ten ostatni znajdziemy w najnowszym likierze pochodzącym z rodziny Lubelskie. CoctaiLOVA Banan ma słodki, owocowy smak. Zarazem delikatny i aksamitny. Jego słoneczny kolor rozjaśni nawet najbardziej pochmurny dzień.
PRZEPIS:
- 30 ml likieru Lubelska CoctaiLOVA Banan
- 30 ml ciemnego rumu
- 15 ml syropu kokosowego
- 30 ml soku pomarańczowego
- 30 ml soku ananasowego
- 5 ml grenadyny
Wszystkie składniki należy wlać do shakera, dodać lód i energicznie wymieszać. Następnie przelać do szklanki w połowie wypełnionej lodem. Tak przygotowany koktajl można udekorować kawałkami owoców.