Pilaw z indykiem i kurkami

 

Pilaw_z_indykiem_i_kurkami_Osm_Piatnica

Ten przepis poleca Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Pilaw z indykiem i kurkami 

  • – Masło Ekstra „Piątnica”                                2 łyżki
  • – ryż basmati                                                   150g
  • – filet z indyka                                                 200g
  • – cebula                                                            1 średnia szt.
  • – olej rzepakowy                                              3 łyżki
  • – świeże kurki                                                  150g
  • – natka pietruszki                                             1 mały pęczek
  • – sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

Wykonanie:

Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.

Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Podawać jako samodzielne danie.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (223 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  1 września 2016 20:49

    Smakowicie wygląda.

    Odpowiedz
  2. macierzanka  1 września 2016 20:59

    O jakie znakomite danie.

    Odpowiedz
  3. Jaworka  14 września 2016 07:44

    Danie jednogarnkowe i wszyscy zadowoleni przepis fajny bo nie jadłam jeszcze takiego z kurkami więc jak tylko pojawia się w lesie to na pewno na świeżo wypróbuję

    Odpowiedz
  4. Aneta  27 września 2016 12:40

    Ciekawe danie, muszę je wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  5. xtina120  7 września 2017 23:24

    Brzmi wytwornie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany