Pilaw z indykiem i kurkami

 

Pilaw_z_indykiem_i_kurkami_Osm_Piatnica

Ten przepis poleca Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Pilaw z indykiem i kurkami 

  • – Masło Ekstra „Piątnica”                                2 łyżki
  • – ryż basmati                                                   150g
  • – filet z indyka                                                 200g
  • – cebula                                                            1 średnia szt.
  • – olej rzepakowy                                              3 łyżki
  • – świeże kurki                                                  150g
  • – natka pietruszki                                             1 mały pęczek
  • – sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

Wykonanie:

Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.

Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Podawać jako samodzielne danie.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (241 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...