Pilaw z indykiem i kurkami
Ten przepis poleca Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na danie: Pilaw z indykiem i kurkami
- – Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki
- – ryż basmati 150g
- – filet z indyka 200g
- – cebula 1 średnia szt.
- – olej rzepakowy 3 łyżki
- – świeże kurki 150g
- – natka pietruszki 1 mały pęczek
- – sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
Wykonanie:
Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie.