Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno – idealnie rozgrzeje jesienią!

pikantny-kurczak-z-papryczkami-jalapeno

Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno

Składniki:

  • 5 papryczek jalapeno, np. marki  Kühne
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 4 udka kurczaka
  • łyżka octu
  • przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano

Przygotowanie:

Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek siekamy, a papryczki kroimy w paski. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Tak przygotowanym sosem polewamy kurczaka. Następnie pieczemy go w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (317 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...