Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno – idealnie rozgrzeje jesienią!

pikantny-kurczak-z-papryczkami-jalapeno

Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno

Składniki:

  • 5 papryczek jalapeno, np. marki  Kühne
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 4 udka kurczaka
  • łyżka octu
  • przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano

Przygotowanie:

Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek siekamy, a papryczki kroimy w paski. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Tak przygotowanym sosem polewamy kurczaka. Następnie pieczemy go w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (235 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. nungal  5 listopada 2016 11:11

    Bardzo ładnie sfotografowane 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  5 listopada 2016 16:09

    Nie dla mnie na ostro.

    Odpowiedz
  3. A. czy  5 listopada 2016 16:56

    Chyba mam pomysł na obiad 😛

    Odpowiedz
  4. xtina120  5 listopada 2016 17:43

    Mniam uwielbiam takie rarytasy 😉

    Odpowiedz
  5. macierzanka  5 listopada 2016 18:04

    Spróbuję zrobić według tego przepisu.

    Odpowiedz
  6. luna341  5 listopada 2016 22:06

    Za ostre jak dla mnie

    Odpowiedz
  7. kasia87g  6 listopada 2016 10:21

    nie przepadam na pikantnymi daniami

    Odpowiedz
  8. Margaretkaw  6 listopada 2016 17:06

    Pysznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  9. Chabrowa  6 listopada 2016 18:28

    Ależ żałuję, że teraz nie mogę jeść takich pikantnych rzeczy. Mdły kurczak dawno mi się przejadł, a teraz na jesienią takie rozgrzewające danie byłoby idealne 🙂

    Odpowiedz
  10. kasiadrozdz  6 listopada 2016 22:14

    pycha

    Odpowiedz
  11. Aneta  7 listopada 2016 12:35

    Coś dla mojego Chłopca, zdecydowanie 🙂

    Odpowiedz
  12. Jaworka  7 listopada 2016 21:00

    Na ostro to danie jednak dla mnie szybko proste w przygotowaniu

    Odpowiedz
  13. Wusia  9 listopada 2016 11:37

    Świetny zdrowy przepis i mało skomplikowany.Wszystko to co lubię i oczywiście musi być pikantnie.
    Idealna propozycja na tę porę roku i jeszcze te kolory.Po prostu bajkowa pychotka!

    Odpowiedz
  14. esia189  11 listopada 2016 16:01

    wygląda wyjątkowo smacznie, to chyba jedna z tych idealnych propozycji na niedzielny obiad 🙂 tak idealny że aż czuję ten rozchodzący się aromat, i to przez monitor 😉

    Odpowiedz
  15. marcia7  6 stycznia 2017 11:56

    dobry na rozgrzanie

    Odpowiedz
  16. efffciaa  11 maja 2017 14:57

    Rewelacja 🙂 Bardzo pyszne , doprawione danie . Ja zrobiłam tego kurczaka i podałam go z ryżem i sałatka z sałaty lodowej . Smakowało wszystkim wyśmienicie . My lubimy ostre jedzenie .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany