Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno – idealnie rozgrzeje jesienią!
Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno
Składniki:
- 5 papryczek jalapeno, np. marki Kühne
- 1 cebula
- 4 pomidory
- ząbek czosnku
- 4 udka kurczaka
- łyżka octu
- przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano
Przygotowanie:
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek siekamy, a papryczki kroimy w paski. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Tak przygotowanym sosem polewamy kurczaka. Następnie pieczemy go w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Komentarze
Bardzo ładnie sfotografowane 🙂
Nie dla mnie na ostro.
Chyba mam pomysł na obiad 😛
Mniam uwielbiam takie rarytasy 😉
Spróbuję zrobić według tego przepisu.
Za ostre jak dla mnie
nie przepadam na pikantnymi daniami
Pysznie wygląda 🙂
Ależ żałuję, że teraz nie mogę jeść takich pikantnych rzeczy. Mdły kurczak dawno mi się przejadł, a teraz na jesienią takie rozgrzewające danie byłoby idealne 🙂
pycha
Coś dla mojego Chłopca, zdecydowanie 🙂
Na ostro to danie jednak dla mnie szybko proste w przygotowaniu
Świetny zdrowy przepis i mało skomplikowany.Wszystko to co lubię i oczywiście musi być pikantnie.
Idealna propozycja na tę porę roku i jeszcze te kolory.Po prostu bajkowa pychotka!
wygląda wyjątkowo smacznie, to chyba jedna z tych idealnych propozycji na niedzielny obiad 🙂 tak idealny że aż czuję ten rozchodzący się aromat, i to przez monitor 😉
dobry na rozgrzanie
Rewelacja 🙂 Bardzo pyszne , doprawione danie . Ja zrobiłam tego kurczaka i podałam go z ryżem i sałatka z sałaty lodowej . Smakowało wszystkim wyśmienicie . My lubimy ostre jedzenie .
Ciekawz propozycja na kurczaka , osobiście bardzo lubię ostre potrawy , chyba wypróbuję ten przepis , wygląda pysznie 🙂