Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno – idealnie rozgrzeje jesienią!
Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno
Składniki:
- 5 papryczek jalapeno, np. marki Kühne
- 1 cebula
- 4 pomidory
- ząbek czosnku
- 4 udka kurczaka
- łyżka octu
- przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano
Przygotowanie:
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek siekamy, a papryczki kroimy w paski. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Tak przygotowanym sosem polewamy kurczaka. Następnie pieczemy go w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.