Pikantny jaglany gulasz z czerwoną pastą curry
Pikantny jaglany gulasz z czerwoną pastą curry:
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej KUPIEC
- 1 podwójna pierś kurczaka, pokrojona w średnią kostkę
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki oliwy
- pęczek dymki, posiekanej (biała i zielona część)
- 1 l bulionu lub rosołu
- 200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić dymkę, chwilę podsmażać, dodać pastę curry i dokładnie wymieszać. Wrzucić mięso i stale mieszając, obsmażać przez minutę lub dwie.
Dodać kaszę i bulion, gotować ok 25-30 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania dodać śmietankę, ewentualnie dosolić do smaku, podawać gorący gulasz posypany świeżym szczypiorkiem.