Pikantny gulasz wołowy

Pikantny gulasz wołowy

Przepis na Pikantny gulasz wołowy przygotował Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonosze.

Składniki na danie: Pikantny gulasz wołowy

  • – wołowina gulaszowa – 1/2 kg
  • – cebula – 2 szt.
  • – mąka – 2 łyżki
  • – olej – 4 łyżki
  • – liść laurowy – 2 szt.
  • – ziele angielskie – 3-4 ziarenka
  • – rozmaryn świeży – 1 gałązka
  • – sos piri-piri Tarsmak – 1 łyżeczka
  • – sól do smaku

 

Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę wołowinę gulaszową wymieszać z mąką i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć razem z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele, rozmaryn i podlać całość gotującą wodą, tak żeby mięso było przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodać sos piri-piri oraz sól do smaku.

Gdyby gulasz zbytnio gęstniał podczas duszenia, podlewać go wodą.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (176 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  8 października 2015 08:55

    O! To coś dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  2. Ewelina  8 października 2015 09:40

    wygląda pysznie, aż się głodna zrobiłam 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  8 października 2015 09:53

    Nie lubię ostrych potraw. A o sosie piri-piri pierwsze słyszę.

    Odpowiedz
  4. martus2833  8 października 2015 10:01

    Nie przepadam za wołowiną.

    Odpowiedz
  5. martuska665  8 października 2015 14:12

    co to za sos piri piri?

    Odpowiedz
    • Wusia  9 października 2015 20:47

      To ostry sos z małych „jadowitych”papryczek.Trzeba poszukać w delikatesach, swój przywiozłam z Hiszpanii.
      Jak ktoś lubi przyprawianie na ostro to polecam.

      Odpowiedz
  6. ava  8 października 2015 14:40

    Idealne danie na jesienny chłodny wieczór, świetnie musi rozgrzewać 🙂

    Odpowiedz
  7. macierzanka  8 października 2015 18:29

    Uwielbiam gulasz wołowy.

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  8 października 2015 22:41

    Bardzo podoba mi się ten przepis!

    Odpowiedz
  9. Kmakolagwa  9 października 2015 10:32

    Chyba znalazłam przepis na dzisiejszy obiad. Bardzo apetyczne danie.

    Odpowiedz
  10. Wusia  9 października 2015 20:44

    Normalny gulasz, podprawiony ostrym sosem. Jest ok.Ja dodaję jeszcze świeżą paprykę.

    Odpowiedz
  11. Patriszia  12 października 2015 12:57

    Lubię ostre potrawy 🙂

    Odpowiedz
  12. Aneta  12 października 2015 15:57

    Zjadłabym! 😀

    Odpowiedz
  13. raczek  28 lutego 2016 20:51

    Wygląda bardzo apetycznie, fajny obiad będzie, bardzo lubię gulasz, może przypadnie do gustu rodzince, trzeba wdrażać nowe przepisy, aby wzbogacać swoje menu 😉

    Odpowiedz
  14. luna341  21 września 2016 17:12

    Moje smaki

    Odpowiedz
  15. m258  29 listopada 2016 15:57

    pychota

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany