Pikantny gulasz wołowy
Przepis na Pikantny gulasz wołowy przygotował Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonosze.
Składniki na danie: Pikantny gulasz wołowy
- – wołowina gulaszowa – 1/2 kg
- – cebula – 2 szt.
- – mąka – 2 łyżki
- – olej – 4 łyżki
- – liść laurowy – 2 szt.
- – ziele angielskie – 3-4 ziarenka
- – rozmaryn świeży – 1 gałązka
- – sos piri-piri Tarsmak – 1 łyżeczka
- – sól do smaku
Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę wołowinę gulaszową wymieszać z mąką i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć razem z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele, rozmaryn i podlać całość gotującą wodą, tak żeby mięso było przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodać sos piri-piri oraz sól do smaku.
Gdyby gulasz zbytnio gęstniał podczas duszenia, podlewać go wodą.
Komentarze
O! To coś dla mnie 🙂
wygląda pysznie, aż się głodna zrobiłam 🙂
Nie lubię ostrych potraw. A o sosie piri-piri pierwsze słyszę.
Nie przepadam za wołowiną.
co to za sos piri piri?
To ostry sos z małych „jadowitych”papryczek.Trzeba poszukać w delikatesach, swój przywiozłam z Hiszpanii.
Jak ktoś lubi przyprawianie na ostro to polecam.
Idealne danie na jesienny chłodny wieczór, świetnie musi rozgrzewać 🙂
Uwielbiam gulasz wołowy.
Bardzo podoba mi się ten przepis!
Chyba znalazłam przepis na dzisiejszy obiad. Bardzo apetyczne danie.
Normalny gulasz, podprawiony ostrym sosem. Jest ok.Ja dodaję jeszcze świeżą paprykę.
Lubię ostre potrawy 🙂
Zjadłabym! 😀
Wygląda bardzo apetycznie, fajny obiad będzie, bardzo lubię gulasz, może przypadnie do gustu rodzince, trzeba wdrażać nowe przepisy, aby wzbogacać swoje menu 😉
Moje smaki
pychota