Pikantny gulasz wołowy
Przepis na Pikantny gulasz wołowy przygotował Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonosze.
Składniki na danie: Pikantny gulasz wołowy
- – wołowina gulaszowa – 1/2 kg
- – cebula – 2 szt.
- – mąka – 2 łyżki
- – olej – 4 łyżki
- – liść laurowy – 2 szt.
- – ziele angielskie – 3-4 ziarenka
- – rozmaryn świeży – 1 gałązka
- – sos piri-piri Tarsmak – 1 łyżeczka
- – sól do smaku
Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę wołowinę gulaszową wymieszać z mąką i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć razem z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele, rozmaryn i podlać całość gotującą wodą, tak żeby mięso było przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodać sos piri-piri oraz sól do smaku.
Gdyby gulasz zbytnio gęstniał podczas duszenia, podlewać go wodą.