Pikantne wino – nowy, zaskakujący trend dla miłośniczek ostrej kuchni!
Lubicie ostre papryczki, do każdej potrawy dosypujecie mielone chili, a stojąc przy barze zawsze zamawiacie Wściekłego psa z podwójną porcją tabasco? Przedstawiamy nowy winiarski trend, który pokochacie „od pierwszego usłyszenia”!
Jeśli sądziłyście, że po winie pomarańczowym żaden trend w dziedzinie winiarstwa nie będzie już w stanie Was zaskoczyć, najnowszy pomysł wielbicieli trunku o tysiącu smakach, odcieniach „sukni” i bukietach aromatycznych sprawi, że szybko zmienicie zdanie. Na rynku pojawiło się bowiem właśnie pikantne wino z papryczek jalapeño i serrano! Zamiast zamawiać meksykańskie dania, by zaimponować przyjaciołom i chłopakowi wybranym przez siebie stopniem ostrości, czysty ogień możecie teraz sączyć wprost z kieliszka!
Pikantne wino – nowy, zaskakujący trend dla miłośniczek ostrej kuchni!
Na pomysł stworzenia tego oryginalnego trunku wpadli właściciele niewielkiej winiarni z Illinois Galena Cellars. Odważną wizję szybko udało się wdrożyć w życie i tak powstało białe pikantne wino o wiele mówiącej nazwie Jalapeño i etykiecie w ostrzegawczych żółto-czarnych barwach (naturalnie kojarzących się z żądlącymi owadami), z rysunkami zielonej i czerwonej papryczki w centrum.
Według producentów to białe wino doskonale pasuje do przystawek (np. do krakersów lub deski serów). Może także stanowić bazę dla drinków o ostrym smaku, np. dla popularnej Krwawej Mary z dodatkiem soku pomidorowego. Przede wszystkim jednak pikantne wino ma zapewniać prawdziwego „kopa” i być ciekawą alternatywą dla tradycyjnej lampki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego napoju.
Co ciekawe, pomysł winiarzy z Illinois Galena Cellars nie jest pierwszą tego typu propozycją na rynku. Wcześniej jego realizacji podjęła się już marka Potter Wines, w ofercie której znaleźć można wino Jalapeno, wino Chipotle, a nawet napój, łączący w sobie smak pikantnego wina i orzeźwiającej lemoniady!
Co sądzicie o tym nowatorskim kulinarnym rozwiązaniu? Czy chciałybyście spróbować pikantnego wina powstałego na bazie najostrzejszych papryczek świata? A może na samą myśl o ostrych przyprawach czujecie, jak skręca się Wam żołądek? Koniecznie dajcie nam znać w komentarzach, czy pikantne wino wydało się Wam obiecującą pozycją w menu na domową imprezę w gronie znajomych!