Pikantne skrzydełka z kurczaka

pikantne_skrzydelka_z_kurczaka

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba osób: dla 6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki na danie: Pikantne skrzydełka z kurczaka

  • – skrzydełka kurczaka – 1 kg
  • – Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr – 1 opakowanie
  • – olej sezamowy – 50 ml
  • – sos sojowy – 3 łyżki
  • – świeży imbir, starty – 80 g
  • – miód – 1 łyżka
  • – świeża kolendra – 1 pęczek
  • – mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • – margaryna – 100 ml

Sposób przygotowania:

  1. Potnij skrzydełka kurczaka na średniej wielkości kawałki. Następnie posyp je Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr. Dzięki temu mięso zyska ostrzejszy aromat.
  2. Rozgrzej margarynę na patelni, a następnie wrzuć na nią zamarynowane mięso. Obsmaż je, a następnie przełóż na blachę okrytą pergaminem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Taki sposób przygotowania sprawi, że skrzydełka z kurczaka będą soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca.
  3. Przenieś skrzydełka z sokami na patelnię. Później dodaj do nich sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir oraz łyżeczkę miodu. Pomieszaj składniki i podgrzej je do wrzenia. Aby dodać potrawie lekko słodkiego smaku, posyp mięso kolendrą przed podaniem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...