Pikantne skrzydełka z kurczaka

pikantne_skrzydelka_z_kurczaka

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba osób: dla 6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki na danie: Pikantne skrzydełka z kurczaka

  • – skrzydełka kurczaka – 1 kg
  • – Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr – 1 opakowanie
  • – olej sezamowy – 50 ml
  • – sos sojowy – 3 łyżki
  • – świeży imbir, starty – 80 g
  • – miód – 1 łyżka
  • – świeża kolendra – 1 pęczek
  • – mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • – margaryna – 100 ml

Sposób przygotowania:

  1. Potnij skrzydełka kurczaka na średniej wielkości kawałki. Następnie posyp je Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr. Dzięki temu mięso zyska ostrzejszy aromat.
  2. Rozgrzej margarynę na patelni, a następnie wrzuć na nią zamarynowane mięso. Obsmaż je, a następnie przełóż na blachę okrytą pergaminem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Taki sposób przygotowania sprawi, że skrzydełka z kurczaka będą soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca.
  3. Przenieś skrzydełka z sokami na patelnię. Później dodaj do nich sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir oraz łyżeczkę miodu. Pomieszaj składniki i podgrzej je do wrzenia. Aby dodać potrawie lekko słodkiego smaku, posyp mięso kolendrą przed podaniem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (251 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  15 stycznia 2016 11:21

    Fajny przepis. Bardzo lubie takie rzeczy.

    Odpowiedz
    • Żanett  15 stycznia 2016 12:08

      Ja również – chociaż w skrzydełkach za mało mięska jest 😀

      Odpowiedz
      • martucha180  15 stycznia 2016 13:39

        Dlatego nie lubię babrać się ze skrzydełkami.

        Odpowiedz
  2. bbo  15 stycznia 2016 12:08

    Nie przepadam za skrzydełkami, bo obdzieram je ze skóry, a później niewiele zostaje 😛

    Odpowiedz
    • magda6915  15 stycznia 2016 14:26

      ja też, wolę udka 🙂

      Odpowiedz
    • Aneta  18 stycznia 2016 16:23

      Ha ha dokładnie 😉 Choć to danie wygląda apetycznie.

      Odpowiedz
  3. Wusia  15 stycznia 2016 14:17

    Ale przecież zamiast skrzydełek można użyć udek, bioderek czy pałek.Takie przepisy bardzo lubię.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  15 stycznia 2016 15:24

    Mnie ten przepis bardzo się podoba ,warto spróbować.

    Odpowiedz
  5. Jaworka  15 stycznia 2016 16:30

    Uwielbiam skrzydełka i często je właśnie tak robię

    Odpowiedz
  6. xtina120  16 stycznia 2016 08:29

    Wyglądają bardzo smacznie

    Odpowiedz
  7. Patriszia  17 stycznia 2016 17:35

    Jak to pysznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  8. as_sa  9 kwietnia 2016 16:29

    Apetycznie wuyglądają

    Odpowiedz
  9. xtina120  21 maja 2016 23:01

    Słowo „Pikantne” bardzo przypadło mi do gustu ;). Uwielbiam dobrze przyprawione potrawy, wiec takie skrzydełka to coś idealnego dla mnie ;).

    Odpowiedz
  10. Hidari11  2 czerwca 2016 13:13

    Ciekawy przepis. Ja uwielbiam pikantne potrawy. Kurczak to moje ulubione mięso obok indyka. Dobrze by smakowało z kaszą jaglaną i sałatką ze świeżych warzyw.

    Odpowiedz
  11. kasia87g  2 czerwca 2016 14:34

    na ostro średnio lubię

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany