Redakcja, 2 sierpnia 2020
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
Składniki na danie: Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- 100 ml syropu klonowego
- 10 świeżych gałązek rozmarynu
- 200 ml jogurtu gęstego
- ser z niebieską pleśnią
- 5 ząbków czosnku
- 0,5 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.
- Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
- Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr, aby nadać aromatu. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
- Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.
- Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.