Pikantne ogórki w musztardowej zalewie
Pikantne ogórki w musztardowej zalewie to jest coś, co trzeba w życiu spróbować. Z tym prostym przepisem przyrządzisz je bardzo szybko!
Pikantne ogórki w musztardowej zalewie
Składniki:
- ogórki gruntowe, 2 kg
- cukier, 350 g
- woda, 800 ml
Dodatki – proponowane marki KAMIS:
- Ocet Winny Biały, 350 ml
- Musztarda Rosyjska, 5 łyżek
- Ziele Angielskie, ok. 10 ziaren
- Liść Laurowy, ok. 5 szt.
- Chili, ? łyżeczki
- Sól morska w młynku, 5 płaskich łyżek
Sposób wykonania
Do odmierzonej ilości wody i octu dodać cukier, sól, musztardę, ziele, liść laurowy, chili. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować, następnie wystudzić. Ogórki wielkości 8-10 cm obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na 4 części, ułożyć pionowo w słoikach, zalać zalewą i zakręcić. Pasteryzować, gotując ok. 5 minut. Zawekować słoiczki, gotując 5 minut. Do spożycia najlepsze po 4 – 5 dniach.

Wypróbuj ten przepis na dynie w korzennej przyprawie, a będziesz go powtarzać co rok! Ta dynia jest doskonałym dodatkiem do każdej potrawy.
Komentarze
bardzo dobra zalewa!
Fajny przepis na zalewę.
Lubię pikantne ogórki, czasami dodaje je do sałatki. Ale kupuję takie z papryczką chili. Nie jadłam jeszcze ogórków w zalewie musztardowej i powiem że brzmi to całkiem zachęcająco.
Moja mama kiedyś robiła takie pikle również w wersji z ketchupem i z kurkumą i właśnie te z musztardą smakowały mi najbardziej. Mi w tamtym roku się nie udały i więcej nie robiłam.
Wersję z kurkumą jadłam, miałam takie ogórki od teściowej i pierwszy raz się z nimi spotkałam, bo u mnie robiło się zawsze zwyczajnie. Ale coś u rodziców te ogórki zaczynają się nudzić, może trzeba będzie jakoś te słoiki urozmaicić 🙂
Fajny przepis…chyba go wypróbuję…jestem właśnie na etapie wkładania różnych warzyw do słoików…nie tylko ogórków, ale oprócz kiszonych i zwykłych korniszonych spróbuję takie musztardowe:) ciekawa jestem, co mi wyjdzie.