Pikantne ogórki w musztardowej zalewie
Pikantne ogórki w musztardowej zalewie to jest coś, co trzeba w życiu spróbować. Z tym prostym przepisem przyrządzisz je bardzo szybko!
Pikantne ogórki w musztardowej zalewie
Składniki:
- ogórki gruntowe, 2 kg
- cukier, 350 g
- woda, 800 ml
Dodatki – proponowane marki KAMIS:
- Ocet Winny Biały, 350 ml
- Musztarda Rosyjska, 5 łyżek
- Ziele Angielskie, ok. 10 ziaren
- Liść Laurowy, ok. 5 szt.
- Chili, ? łyżeczki
- Sól morska w młynku, 5 płaskich łyżek
Sposób wykonania
Do odmierzonej ilości wody i octu dodać cukier, sól, musztardę, ziele, liść laurowy, chili. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować, następnie wystudzić. Ogórki wielkości 8-10 cm obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na 4 części, ułożyć pionowo w słoikach, zalać zalewą i zakręcić. Pasteryzować, gotując ok. 5 minut. Zawekować słoiczki, gotując 5 minut. Do spożycia najlepsze po 4 – 5 dniach.