Pigwa – zdrowsza od cytryny!
Pigwa, zwana niekiedy „polską cytryną”, w okresie jesienno-zimowym jest niezwykle przydatnym składnikiem codziennej diety. Zawiera sporo witaminy C, pierwiastki mineralne, kwasy organiczne oraz garbniki. Wzmacnia odporność, leczy dolegliwości układu pokarmowego, wspomaga przemianę materii i pozytywnie wpływa na wątrobę. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Przedstawiamy garść ciekawostek, porad kulinarnych i przepisów!
Zobacz również: Wzmocnienie odporności na jesień: 7 sposobów
Przeczytaj także: Owocowe ciekawostki
W starożytnej Grecji uważana była za symbol płodności i poświęcono ją bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode, tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa to też jedno z najstarszych drzew owocowych, sadzonych przez człowieka. Jesień jest najlepszym momentem, by w pełni wykorzystać jej lecznicze właściwości i kulinarny potencjał.
Owoc idealny na jesienne osłabienie
Chłodne poranki, mgły, silniejszy wiatr oraz coraz częstsze opady deszczu… Jesień rozgościła się na dobre. Właśnie teraz owoce pigwy mogą okazać się niezastąpione! Roślina to prawdziwa witaminowa i mineralna bomba! Ma o wiele więcej odżywczych składników niż cytrusy.
– Doceńmy ją przede wszystkim za wysoką zawartość witaminy C. 100 g owoców pigwy zawiera 15 mg witaminy C, którą przyjmujemy w pierwszej kolejności, by wzmocnić odporność – mówi dietetyk, Paulina Domagała. Roślina ma też sporo witamin z grupy B.
Barierę ochronną naszego organizmu pomagają budować również zawarte w owocu związki mineralne jak potas, wapń, miedź, fosfor czy żelazo.
– Sok z pigwy z dodatkiem miodu sprawdza się świetnie w walce z męczącym, suchym kaszlem – dodaje dietetyk.
Zbawienny wpływ na nasz organizm, szczególnie na przewód pokarmowy, mają też nasiona pigwy. Napar z nich przyniesie ukojenie przy refluksie, zgadze i wszelkich stanach zapalnych żołądka. Nasiona łagodzą niestrawność, wspierają przemianę materii, wzmacniają wątrobę. Z pestek pigwy można przygotować nalewkę (pestkówkę) lub wyciąg, który warto dodawać do herbaty. W medycynie naturalnej jest to środek na poprawę apetytu.
Inny owoc, którym warto się zainteresować ze względu na zdrowotne właściwości jest rokitnik;
Pigwowy sok na przeziębienie
Składniki: 1 kg owoców pigwy; 0,5 kg cukru
Przygotowanie: Najpierw należy umyć owoce, każdy z nich przekroić na 4 części (nie obierać ze skórki). Następnie wydrążyć pestki i pokroić pigwę na cienkie plasterki. Układać warstwami w dużym słoju, przesypując cukrem. Zamknąć słoik i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 4-5 dni, mieszając raz dziennie jego zawartość. Syrop przelać do słoików i pasteryzować 10 min.
Pigwa – punt obowiązkowy w menu na chłodne dni
Owoce pigwy dziś coraz częściej goszczą w naszym jesienno-zimowym menu. Z rośliny można przygotować naprawdę pyszne potrawy! Nie należy jej jednak jeść jej na surowo. Pigwę wykorzystuje się jako bazę dla dżemów, konfitur czy past. Aromatyczne owoce komponują się ze słodkościami oraz wytrawnymi przekąskami. Można ją suszyć, a później wykorzystać do wzbogacenia smaku i aromatu wielu potraw, np. wigilijnego kompotu. Ciekawie sprawdzi się ona także w gulaszu z dziczyzną.
Pigwa w Polsce jednak najbardziej znana jest pod postaciami nalewki i oczywiście… pysznej konfitury. Wzbogacona o nuty rozgrzewającego imbiru czy cynamonu obroni się zawsze – Najlepszym tego przykładem jest ciasto drożdżowe. Bez względu na to czy z dodatkiem sera, masy kakaowej, czy najbardziej tradycyjne z kruszonką, w połączeniu z owocową konfiturą smakuje zawsze wyśmienicie – mówi Wiktor Kowalski.
Pigwową konfiturę można wykorzystać także jako nadzienie do słodkich, jesiennych deserów. Szybką słodką przekąską będą mini-babeczki – Babeczki do nadzień słodkich wystarczy wypełnić konfiturą pigwową, udekorować kawałkami świeżego jabłka, czy ananasa oraz listkiem mięty i jesienny deser do popołudniowej kawy z przyjaciółki gotowy! – radzi ekspert Dan Cake.
Hiszpanie jedzą pigwę podawaną z kozim lub owczym serem. Potrawa nazywa się Dulce de membrillo. To rodzaj pigwowej galaretki lub serka, który przygotowuje się, gotując owoce z wodą i cukrem, a następnie wlewa do prostokątnej formy. Zastygniętą galaretkę kroi się następnie w plastry. Przysmak tradycyjnie je się z hiszpańskim owczym serem manchego.
– Hiszpański smakołyk możemy wykorzystać do przygotowania np. imprezowych przekąsek na bazie chrupiącego pieczywa – zauważa Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake produkującej m.in. chleby tostowe – Delikatnie podpieczone kromki pełnoziarnistego chleba tostowego świetnie zgrają się z samodzielnie wykonanym Dulce de membrillo i serem o wyrazistym smaku -pleśniowym, korycińskim czy oscypkiem – dodaje ekspert.
Hiszpański przysmak na złocistym toście skomponuje się też z wyrazistą, słoną szynką dojrzewającą pokrojoną w cieniutkie paseczki.
Marmolada z pigwy
Składniki: owoce pigwy, woda, cukier
Przygotowanie: Owoce obrać, pokroić, dodać do nich odrobinę wody. Długo i powoli smażyć z niewielką ilością cukru, często mieszać. Gdy ostygnie przelać do słoika.
Lubicie pigwę? Sięgacie po nią w kuchni?