Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami

piersi_z_kurczaka_z_serem_brie_i_brzoskwiniami

Składniki na danie: Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 brzoskwinie bez skóry (mogą być też morele lub śliwki)
  • 6 listków mięty
  • 6 świeżych listków bazylii
  • 4 szalotki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 plaster sera brie
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo – ziołowego Knorr
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj łyżkę cukru, smaż aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodaj sok z pomarańczy. Gotuj aż sok zupełnie odparuje. Cebulę przełóż do miski i odstaw na chwilę, aby wystygła.
  2. W tym czasie brzoskwinie pokrój w kosteczkę, dodaj do cebuli. Całość dopraw do smaku cienko pokrojoną bazylią i miętą, następnie wymieszaj.
  3. Piersi z kurczaka pokrój w cienkie plastry pod skosem. Płaty mięsa ułóż pomiędzy dwiema foliami spożywczymi delikatnie posmarowanymi oliwą. Mięso rozbij po brzegach, posmaruj Przyprawą do grilla Knorr wymieszaną z ketchupem Hellmann’s. Przyprawa nada odpowiedniego smaku potrawie, a ketchup karmelizując się na powierzchni mięsa sprawi, że w ten sposób przygotowany kurczak będzie soczysty i delikatnie pikantny.
  4. Na środek mięsa ułóż plaster sera brie, na ser połóż łyżkę farszu z cebuli i brzoskwini. Brzegi mięsa zawiń do środka tak, aby nachodziły na siebie. Mięso z zewnątrz posmaruj przygotowaną marynatą.
  5. Mięso grilluj na grillu z pokrywą. Ułóż je na namoczonej wcześniej deseczce z drzewa owocowego lub cedrowego, aby mięso dodatkowo się uwędziło. Gotowe roladki podawaj z przygotowaną sałatką z rukoli i pomidorków.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (249 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  7 lipca 2016 15:53

    O jakie apetyczne te roladki z piersi z kurczaka z serkiem brie ,wyglądają pięknie i kolorowo.Według takiego przepisu nigdy nie robiłam, więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  2. Wusia  7 lipca 2016 17:45

    Śliczne, kolorowe i zestaw który lubię czyli drób z owocami. To zawsze dobrze wróży i smakowo i estetycznie.Właśnie zaczyna się sezon na brzoskwinie więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  3. sylwiawes  7 lipca 2016 18:41

    Wygląda cudnie 🙂
    Aż ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
  4. as_sa  8 lipca 2016 02:02

    Wygląda apetycznie i na pewno smakuje wyśmienicie 🙂 znajduję tu coraz więcej inspiracji kulinarnych 😀

    Odpowiedz
  5. kasia87g  8 lipca 2016 08:32

    ciekawe połączenie smaków

    Odpowiedz
  6. martus2833  8 lipca 2016 11:22

    Lubię połączenie drobiu i owoców; wariacji z brzoskwiniami nie znałam. Przepis byłby lepszy bez gotowych mieszanek przypraw i naszymi Pudliszkami zamiast Hellmannsu.

    Odpowiedz
  7. martuska665  9 lipca 2016 20:03

    Mmmm… wygląda smakowicie

    Odpowiedz
  8. linea  10 lipca 2016 20:55

    Przepis bardzo chętnie dodam do listy na kolejny tydzień. Obiady robię codziennie i staram się jak najczęściej urozmaicać moją kuchnię. Takiego kurczaka akurat jeszcze nie podawałam. Coś mi się wydaje, że będę częściej stosowała przepisy z tej strony, tym bardziej że dania wyglądają zachęcająco na zdjęciu.

    Odpowiedz
  9. daisy  12 lipca 2016 09:54

    Wyglądają bardzo, bardzo apetycznie. Po pracy robię zakupy i w będę szaleć w kuchni. Na pewno zachwycę swoją rodzinę takim daniem.

    Odpowiedz
  10. ava  28 lipca 2016 08:54

    Bardzo apetyczne dania, jeśli mogłabym coś zaproponować to dodatkowo podawanie ilości kcal przy przepisie 😀 bo mnie trochę przeraża, że mogą to być bomby kaloryczne 🙂

    Odpowiedz
  11. Jaworka  31 lipca 2016 21:52

    Przepis dodany do ulubionych bo wygląda elegancko i przepysznie aż mi ślinka kapie i smakować musi nieziemsko uwielbiamy takie rozmaitości z piersi więc i to danie będzie na pewno smakować tyle wspaniałych dodatków

    Odpowiedz
  12. Aneta  28 września 2016 12:04

    Bardzo lubię takie połączenia! 🙂

    Odpowiedz
  13. Anna Sałagan  20 grudnia 2016 17:34

    Ciekawe czy smakuje tak jak wygląda. Bo potrawa na zdjęciu wygląda fenomenalnie. Uwielbiam takie zawijańce z faszerowanej piersi z kurczaka. Akurat tych dodatków ostatnio nie używałam , ale chętnie do nich wróce. Oliwki, brzoskwinie, serek brie do tego sałatka. Wszystko pyszne i bardzo, bardzo zdrowe.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany