Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami
Składniki na danie: Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 3 brzoskwinie bez skóry (mogą być też morele lub śliwki)
- 6 listków mięty
- 6 świeżych listków bazylii
- 4 szalotki
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 plaster sera brie
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 opakowanie rukoli
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo – ziołowego Knorr
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj łyżkę cukru, smaż aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodaj sok z pomarańczy. Gotuj aż sok zupełnie odparuje. Cebulę przełóż do miski i odstaw na chwilę, aby wystygła.
- W tym czasie brzoskwinie pokrój w kosteczkę, dodaj do cebuli. Całość dopraw do smaku cienko pokrojoną bazylią i miętą, następnie wymieszaj.
- Piersi z kurczaka pokrój w cienkie plastry pod skosem. Płaty mięsa ułóż pomiędzy dwiema foliami spożywczymi delikatnie posmarowanymi oliwą. Mięso rozbij po brzegach, posmaruj Przyprawą do grilla Knorr wymieszaną z ketchupem Hellmann’s. Przyprawa nada odpowiedniego smaku potrawie, a ketchup karmelizując się na powierzchni mięsa sprawi, że w ten sposób przygotowany kurczak będzie soczysty i delikatnie pikantny.
- Na środek mięsa ułóż plaster sera brie, na ser połóż łyżkę farszu z cebuli i brzoskwini. Brzegi mięsa zawiń do środka tak, aby nachodziły na siebie. Mięso z zewnątrz posmaruj przygotowaną marynatą.
- Mięso grilluj na grillu z pokrywą. Ułóż je na namoczonej wcześniej deseczce z drzewa owocowego lub cedrowego, aby mięso dodatkowo się uwędziło. Gotowe roladki podawaj z przygotowaną sałatką z rukoli i pomidorków.
Komentarze
O jakie apetyczne te roladki z piersi z kurczaka z serkiem brie ,wyglądają pięknie i kolorowo.Według takiego przepisu nigdy nie robiłam, więc warto spróbować.
Śliczne, kolorowe i zestaw który lubię czyli drób z owocami. To zawsze dobrze wróży i smakowo i estetycznie.Właśnie zaczyna się sezon na brzoskwinie więc warto spróbować.
Wygląda cudnie 🙂
Aż ślinka cieknie 🙂
Wygląda apetycznie i na pewno smakuje wyśmienicie 🙂 znajduję tu coraz więcej inspiracji kulinarnych 😀
ciekawe połączenie smaków
Lubię połączenie drobiu i owoców; wariacji z brzoskwiniami nie znałam. Przepis byłby lepszy bez gotowych mieszanek przypraw i naszymi Pudliszkami zamiast Hellmannsu.
Mmmm… wygląda smakowicie
Przepis bardzo chętnie dodam do listy na kolejny tydzień. Obiady robię codziennie i staram się jak najczęściej urozmaicać moją kuchnię. Takiego kurczaka akurat jeszcze nie podawałam. Coś mi się wydaje, że będę częściej stosowała przepisy z tej strony, tym bardziej że dania wyglądają zachęcająco na zdjęciu.
Ja tak robię, i polecam:)
Zjadłabym, gdyby mi ktoś zrobił 🙂
Wyglądają bardzo, bardzo apetycznie. Po pracy robię zakupy i w będę szaleć w kuchni. Na pewno zachwycę swoją rodzinę takim daniem.
Bardzo apetyczne dania, jeśli mogłabym coś zaproponować to dodatkowo podawanie ilości kcal przy przepisie 😀 bo mnie trochę przeraża, że mogą to być bomby kaloryczne 🙂
Przepis dodany do ulubionych bo wygląda elegancko i przepysznie aż mi ślinka kapie i smakować musi nieziemsko uwielbiamy takie rozmaitości z piersi więc i to danie będzie na pewno smakować tyle wspaniałych dodatków
Bardzo lubię takie połączenia! 🙂
Ciekawe czy smakuje tak jak wygląda. Bo potrawa na zdjęciu wygląda fenomenalnie. Uwielbiam takie zawijańce z faszerowanej piersi z kurczaka. Akurat tych dodatków ostatnio nie używałam , ale chętnie do nich wróce. Oliwki, brzoskwinie, serek brie do tego sałatka. Wszystko pyszne i bardzo, bardzo zdrowe.