Redakcja, 1 sierpnia 2020
Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami
Składniki na danie: Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 3 brzoskwinie bez skóry (mogą być też morele lub śliwki)
- 6 listków mięty
- 6 świeżych listków bazylii
- 4 szalotki
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 plaster sera brie
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 opakowanie rukoli
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo – ziołowego Knorr
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj łyżkę cukru, smaż aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodaj sok z pomarańczy. Gotuj aż sok zupełnie odparuje. Cebulę przełóż do miski i odstaw na chwilę, aby wystygła.
- W tym czasie brzoskwinie pokrój w kosteczkę, dodaj do cebuli. Całość dopraw do smaku cienko pokrojoną bazylią i miętą, następnie wymieszaj.
- Piersi z kurczaka pokrój w cienkie plastry pod skosem. Płaty mięsa ułóż pomiędzy dwiema foliami spożywczymi delikatnie posmarowanymi oliwą. Mięso rozbij po brzegach, posmaruj Przyprawą do grilla Knorr wymieszaną z ketchupem Hellmann’s. Przyprawa nada odpowiedniego smaku potrawie, a ketchup karmelizując się na powierzchni mięsa sprawi, że w ten sposób przygotowany kurczak będzie soczysty i delikatnie pikantny.
- Na środek mięsa ułóż plaster sera brie, na ser połóż łyżkę farszu z cebuli i brzoskwini. Brzegi mięsa zawiń do środka tak, aby nachodziły na siebie. Mięso z zewnątrz posmaruj przygotowaną marynatą.
- Mięso grilluj na grillu z pokrywą. Ułóż je na namoczonej wcześniej deseczce z drzewa owocowego lub cedrowego, aby mięso dodatkowo się uwędziło. Gotowe roladki podawaj z przygotowaną sałatką z rukoli i pomidorków.