Piersi kurczaka nadziewane bobem, zawijane w boczku

Piersi-kurczaka-nadziewane-bobem

Składniki na danie: Piersi kurczaka nadziewane bobem, zawijane w boczku

  • 2 piersi Kurczaka Zagrodowego
  • ok 300-400 g bobu
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • sól i pieprz
  • 10 cieniutkich plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C. Gotowe piersi chwilę studzimy przed pokrojeniem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (196 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. malgosia  21 lipca 2016 11:28

    Bardzo mi się spodobał ten przepis, ciekawe połączenie kurczaka z bobem, muszę to wykorzystać.

    Odpowiedz
  2. martucha180  21 lipca 2016 11:43

    Ten bób do mnie nie przemawia…

    Odpowiedz
  3. linea  21 lipca 2016 12:21

    Nadziewane piersi z kurczaka zawijane boczkiem robiłam nie raz, ale nigdy nie nadziewałam ich bobem. Myślę, że warto wypróbować ten przepis, ewentualnie bób zamienię na fasolkę szparagową, którą mam z ogrodu od rodziców.

    Odpowiedz
    • ewalub  14 marca 2017 12:24

      I takie i takie pewnie wyjdą pyszne

      Odpowiedz
  4. Wusia  21 lipca 2016 16:48

    Bardzo oryginalny przepis.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  21 lipca 2016 20:32

    Jak to apetycznie wygląda.

    Odpowiedz
  6. kasia87g  23 lipca 2016 10:09

    nie lubię bobu więc musiałabym zmienić nadzienie np na paprykę czy kiszonego ogórka

    Odpowiedz
  7. ava  28 lipca 2016 08:46

    Ciekawie, danie bardzo syte pewnie 🙂

    Odpowiedz
  8. Jaworka  1 sierpnia 2016 09:36

    Ładnie wygląda to danie ale ciekawe jak będzie smakować

    Odpowiedz
  9. Aneta  27 września 2016 16:14

    O kurczę, same dobroci! 🙂

    Odpowiedz
  10. malgosia  29 października 2016 12:40

    Musi być pyszne

    Odpowiedz
  11. afrodyta  1 stycznia 2017 21:38

    Można by rzec,że kurczak inaczej…Kiedyś spróbuję…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany