Piersi kaczki z tymiankiem, śliwką kalifornijską oraz puree z jabłek, śliwek i selera

Piersi_kaczki_ze_śliwką_kalifornijską_foto_1_California_Prune_Board

Piersi kaczki z tymiankiem, śliwką kalifornijską oraz puree z jabłek, śliwek i selera

4 porcje,

czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

Kaczka:

  • 2 piersi kaczki
  • 12 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 4 ząbki czosnku z łupiną
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • sól wedle uznania

Purée:

  • 60 dkg jabłek
  • 15 dkg selera
  • 10 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

Seler i jabłka obrać, pokroić w kawałki. Do naczynia do zapiekania przełożyć seler, dodać trochę oliwy, wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.

Po 15 – 20 minutach, kiedy seler będzie już trochę miękki dodać jabłka i śliwki kalifornijskie, piec kolejne 15 – 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, chwilę ostudzić i zblendować wszystkie składniki
na gładką masę o konsystencji purée.

Piersi z kaczki umyć, osuszyć. Skórę (od strony tłuszczu) naciąć w karo, posolić. Na rozgrzaną patelnię położyć: pierś kaczki, świeży tymianek w gałązkach, suszone śliwki kalifornijskie, całe ząbki czosnku, lekko rozgniecione.

Pierś kaczki kładziemy naciętą skórą do dołu i smażymy do momentu całkowitego wytopienia tłuszczu (czas zależy od grubości tłuszczu, warto dobrze go wysmażyć). Następnie przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy (w zależności od grubości piersi i od tego jaki stopień wysmażenia preferujemy) od 8 do 12 minut. Jeśli pierwszy raz smażysz pierś z kaczki zawsze można odciąć końcówkę jednej z piersi i zobaczyć na jakim jest etapie wysmażenia.

Kaczkę zdejmujemy z patelni, układamy na folii aluminiowej i pozwalamy jej odpocząć
ok. 3 minut. Tak przygotowane piersi kaczki kroimy na plastry (grubość zależy od preferencji)
i układamy na talerzu, dekorujemy śliwkami kalifornijskimi z patelni i świeżymi łodygami tymianku oraz przygotowanym wcześniej purée.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (258 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  3 lutego 2015 12:43

    A zjadłabym 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  3 lutego 2015 14:06

    A ja dziś odlatuję… na skrzydełkach 🙂

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  3 lutego 2015 14:36

    Ja kaczki nigdy nie jadlam.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  26 lutego 2015 13:50

    Uwielbiam potrawy z kaczki ,więc z chęcią wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  25 marca 2015 17:25

    Nie przepadam za kaczką. Ale przepis bardzo ciekawy.

    Odpowiedz
  6. magella87  26 marca 2015 11:12

    Bardzo lubie kaczke, jest bardzo smaczna. Przepis zapisuje, moze kiedys wykorzystam

    Odpowiedz
  7. scrabble  25 kwietnia 2015 19:05

    To coś dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  8. efffciaa  15 kwietnia 2016 10:11

    Uwielbiam kaczkę w każdej postaci , jednak nie lubię śliwek kalifornijskich , więc jak zwykle je pominę przyrządzając kaczkę według tego przepisu . Już mi ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany