Pierś kaczki w miodowej glazurze z konfiturą cebulową i wiśniami

Pierś kaczki w miodowej glazurze z konfiturą cebulową i wiśniami

Autorem przepisu: Pierś kaczki w miodowej glazurze z konfiturą cebulową i wiśniami jest Grzegorz Łapanowski, ekspert kampanii „BRITA – lepszy wybór”

Składniki (dla 4 osób) na danie: Pierś kaczki w miodowej glazurze z konfiturą cebulową i wiśniami

  • 4 małe piersi kaczki ze skórą
  • 100 g wiśni
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 szklanki filtrowanej wody BRITA
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz

Konfitura cebulowa:

  • 10 czerwonych cebul
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • olej lub klarowane masło

Sposób wykonania:

Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Skórę naciąć w szachownicę, starając się nie naruszyć mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), najpierw skórą do dołu, następnie przewracając na drugą stronę. Zachować tłuszcz, który wytopił się z kaczki na później, a filety przełożyć do naczynia do zapiekania. Do tłuszczu pozostałego na patelni dodać miód, sos sojowy, roztarty czosnek, sok z cytryny, filtrowaną wodę, cynamon oraz wiśnie. Wszystko delikatnie poddusić, aż sos lekko odparuje. Zalać sosem filety i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10-12 minut. Podawać z konfiturą z cebuli i dodatkami, np. plastrami żółtej marchewki albo podsmażoną sałatą rzymską.

 

Konfitura z czerwonej cebuli:

Cebule pokroić w piórka i smażyć je na patelni na odrobinie oleju lub klarowanego masła aż się zaczną karmelizować. Dodać brązowy cukier i ocet balsamiczny. Dusić, aż konfitura będzie mocno zredukowana (około godziny). Podawać z konfiturą z cebuli i dodatkami, np. plastrami żółtej marchewki albo podsmażoną sałatą rzymską.

 

Informacje i porady na temat produktów Brita na: www.brita.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (227 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...