Pierś kaczki w miodowej glazurze z konfiturą cebulową i wiśniami
Autorem przepisu: Pierś kaczki w miodowej glazurze z konfiturą cebulową i wiśniami jest Grzegorz Łapanowski, ekspert kampanii „BRITA – lepszy wybór”
Składniki (dla 4 osób) na danie: Pierś kaczki w miodowej glazurze z konfiturą cebulową i wiśniami
- 4 małe piersi kaczki ze skórą
- 100 g wiśni
- 3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 1/4 szklanki filtrowanej wody BRITA
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
Konfitura cebulowa:
- 10 czerwonych cebul
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- olej lub klarowane masło
Sposób wykonania:
Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Skórę naciąć w szachownicę, starając się nie naruszyć mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), najpierw skórą do dołu, następnie przewracając na drugą stronę. Zachować tłuszcz, który wytopił się z kaczki na później, a filety przełożyć do naczynia do zapiekania. Do tłuszczu pozostałego na patelni dodać miód, sos sojowy, roztarty czosnek, sok z cytryny, filtrowaną wodę, cynamon oraz wiśnie. Wszystko delikatnie poddusić, aż sos lekko odparuje. Zalać sosem filety i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10-12 minut. Podawać z konfiturą z cebuli i dodatkami, np. plastrami żółtej marchewki albo podsmażoną sałatą rzymską.
Konfitura z czerwonej cebuli:
Cebule pokroić w piórka i smażyć je na patelni na odrobinie oleju lub klarowanego masła aż się zaczną karmelizować. Dodać brązowy cukier i ocet balsamiczny. Dusić, aż konfitura będzie mocno zredukowana (około godziny). Podawać z konfiturą z cebuli i dodatkami, np. plastrami żółtej marchewki albo podsmażoną sałatą rzymską.
Informacje i porady na temat produktów Brita na: www.brita.pl