Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi
11 listopada – Święto Niepodległości, a zarazem Dzień Świętego Marcina, którego to tradycyjnie na polskich stołach gości gęsina. Oto przepis na: Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi
4 porcje
Czas przygotowania: 70 min
Składniki na danie: Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi
- 80 dkg piersi gęsiej (2 filety)
- 300 ml cydru wytrawnego lub półwytrawnego
- 2 winne jabłka
- 10 śliwek kalifornijskich
- 6 ząbków czosnku
- 10 gałązek tymianku
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Gęsie piersi myjemy, osuszamy. Górę piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w kratkę, solimy, obkładamy gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Piersi kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu, dodajemy gałązki tymianku oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Na wolnym ogniu smażymy piersi do wytopienia tłuszczu (skórka powinna być rumiana). W trakcie wytapiania zdejmujemy z patelni zarumienione ząbki czosnku, zostawiamy je jako dodatek do dania. Tak przygotowane piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, przelewamy część wytopionego tłuszczu (nie może być go za dużo, będziemy dolewać cydr), dolewamy cydr. Gęsie piersi obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi), śliwkami suszonymi z Kalifornii, gałązkami tymianku, dodajemy także dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinie.
Naczynie z gęsiną umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z funkcją termoobieg. Piersi gęsie pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika piersi kroimy na cienkie plastry, polewamy sosem z pieczenia, obok układamy upieczone jabłka, śliwki kalifornijskie, ząbki czosnku w łupinach. Całość posypujemy świeżymi listkami tymianku. Do sosjerki przelewamy sos z pieczenia, podajemy wraz z mięsem.
Smacznie wygląda, ale jakby tych śliwek nie było… 😀
Nie jadłam jeszcze gęsiny.
Wygląda bardzo apetycznie.
Ale musi cudownie pachnieć 😀
Gęsina na świętego Marcina!
Na Marcina oczywiście tylko polska gęsina .Ta wygląda na bardzo smaczną i soczystą.
Muszę pokazać przepis mamie bo często robi gęsinę.
Nie przepadam za gęsią
Nie wpadłabym na to, aby upiec coś w cydrze 😉
Ten przepis zupełnie nie jest dla mnie , o ile jeszcze gęsinę lubię to śliwki kalifornijskie oraz cydr w moim przypadku odpadają zupełnie – nie cierpię ich smaku ani zapachu .
Ja śliwki lubię, ale nie do mięsa.