Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi

CPB Gęś pieczona w cydrze ze śliwką kalifornijską

11 listopada – Święto Niepodległości, a zarazem Dzień Świętego Marcina, którego to tradycyjnie na polskich stołach gości gęsina. Oto przepis na: Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi

4 porcje
Czas przygotowania: 70 min

Składniki na danie: Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi

  • 80 dkg piersi gęsiej (2 filety)
  • 300 ml cydru wytrawnego lub półwytrawnego
  • 2 winne jabłka
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Gęsie piersi myjemy, osuszamy. Górę piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w kratkę, solimy, obkładamy gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Piersi kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu, dodajemy gałązki tymianku oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Na wolnym ogniu smażymy piersi do wytopienia tłuszczu (skórka powinna być rumiana). W trakcie wytapiania zdejmujemy z patelni zarumienione ząbki czosnku, zostawiamy je jako dodatek do dania. Tak przygotowane piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, przelewamy część wytopionego tłuszczu (nie może być go za dużo, będziemy dolewać cydr), dolewamy cydr. Gęsie piersi obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi), śliwkami suszonymi z Kalifornii, gałązkami tymianku, dodajemy także dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinie.
Naczynie z gęsiną umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z funkcją termoobieg. Piersi gęsie pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika piersi kroimy na cienkie plastry, polewamy sosem z pieczenia, obok układamy upieczone jabłka, śliwki kalifornijskie, ząbki czosnku w łupinach. Całość posypujemy świeżymi listkami tymianku. Do sosjerki przelewamy sos z pieczenia, podajemy wraz z mięsem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (283 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...