Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi

CPB Gęś pieczona w cydrze ze śliwką kalifornijską

11 listopada – Święto Niepodległości, a zarazem Dzień Świętego Marcina, którego to tradycyjnie na polskich stołach gości gęsina. Oto przepis na: Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi

4 porcje
Czas przygotowania: 70 min

Składniki na danie: Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi

  • 80 dkg piersi gęsiej (2 filety)
  • 300 ml cydru wytrawnego lub półwytrawnego
  • 2 winne jabłka
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Gęsie piersi myjemy, osuszamy. Górę piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w kratkę, solimy, obkładamy gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Piersi kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu, dodajemy gałązki tymianku oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Na wolnym ogniu smażymy piersi do wytopienia tłuszczu (skórka powinna być rumiana). W trakcie wytapiania zdejmujemy z patelni zarumienione ząbki czosnku, zostawiamy je jako dodatek do dania. Tak przygotowane piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, przelewamy część wytopionego tłuszczu (nie może być go za dużo, będziemy dolewać cydr), dolewamy cydr. Gęsie piersi obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi), śliwkami suszonymi z Kalifornii, gałązkami tymianku, dodajemy także dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinie.
Naczynie z gęsiną umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z funkcją termoobieg. Piersi gęsie pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika piersi kroimy na cienkie plastry, polewamy sosem z pieczenia, obok układamy upieczone jabłka, śliwki kalifornijskie, ząbki czosnku w łupinach. Całość posypujemy świeżymi listkami tymianku. Do sosjerki przelewamy sos z pieczenia, podajemy wraz z mięsem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (268 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  11 listopada 2015 11:27

    Smacznie wygląda, ale jakby tych śliwek nie było… 😀

    Odpowiedz
  2. martucha180  11 listopada 2015 12:12

    Nie jadłam jeszcze gęsiny.

    Odpowiedz
  3. macierzanka  11 listopada 2015 13:08

    Wygląda bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  4. ava  11 listopada 2015 13:57

    Ale musi cudownie pachnieć 😀

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  11 listopada 2015 16:48

    Gęsina na świętego Marcina!

    Odpowiedz
  6. Wusia  11 listopada 2015 21:27

    Na Marcina oczywiście tylko polska gęsina .Ta wygląda na bardzo smaczną i soczystą.

    Odpowiedz
  7. Patriszia  12 listopada 2015 20:20

    Muszę pokazać przepis mamie bo często robi gęsinę.

    Odpowiedz
  8. Ewelina  3 lutego 2016 14:19

    Nie przepadam za gęsią

    Odpowiedz
  9. Aneta  9 lutego 2016 17:45

    Nie wpadłabym na to, aby upiec coś w cydrze 😉

    Odpowiedz
  10. efffciaa  16 marca 2016 21:25

    Ten przepis zupełnie nie jest dla mnie , o ile jeszcze gęsinę lubię to śliwki kalifornijskie oraz cydr w moim przypadku odpadają zupełnie – nie cierpię ich smaku ani zapachu .

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  21 grudnia 2016 04:44

    Ja śliwki lubię, ale nie do mięsa.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany