Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi
11 listopada – Święto Niepodległości, a zarazem Dzień Świętego Marcina, którego to tradycyjnie na polskich stołach gości gęsina. Oto przepis na: Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi
4 porcje
Czas przygotowania: 70 min
Składniki na danie: Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi
- 80 dkg piersi gęsiej (2 filety)
- 300 ml cydru wytrawnego lub półwytrawnego
- 2 winne jabłka
- 10 śliwek kalifornijskich
- 6 ząbków czosnku
- 10 gałązek tymianku
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Gęsie piersi myjemy, osuszamy. Górę piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w kratkę, solimy, obkładamy gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
- Piersi kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu, dodajemy gałązki tymianku oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Na wolnym ogniu smażymy piersi do wytopienia tłuszczu (skórka powinna być rumiana).
- W trakcie wytapiania zdejmujemy z patelni zarumienione ząbki czosnku, zostawiamy je jako dodatek do dania.
- Tak przygotowane piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, przelewamy część wytopionego tłuszczu (nie może być go za dużo, będziemy dolewać cydr), dolewamy cydr.
- Gęsie piersi obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi), śliwkami suszonymi z Kalifornii, gałązkami tymianku, dodajemy także dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinie.
- Naczynie z gęsiną umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z funkcją termoobieg. Piersi gęsie pieczemy ok. 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika piersi kroimy na cienkie plastry, polewamy sosem z pieczenia, obok układamy upieczone jabłka, śliwki kalifornijskie, ząbki czosnku w łupinach. Całość posypujemy świeżymi listkami tymianku.
- Do sosjerki przelewamy sos z pieczenia, podajemy wraz z mięsem.