Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami

Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami

Przepis na Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami jest  autorstwa Mariety Mareckiej, znanej z ekranu telewizji kulinarnej Kuchnia+

Ilość składników na 40 sztuk

Czas pieczenia: 20 minut

Składniki na Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami

  • 200g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania ciasta przy wałkowaniu
  • 100g mąki żytniej razowej
  • 2 jaja
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 białko do posmarowania pierożków przed pieczeniem
  • mak, sezam do posypania

Farsz:

  • 50g orzechów włoskich
  • 300g śliwek kalifornijskich
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 1½ łyżeczki startego świeżego imbiru

Przygotowanie:

Przygotowujemy farsz:

Śliwki kalifornijskie zalewamy ciepłą wodą na wysokość owoców i odstawiamy aż zmiękną. Odsączamy nadmiar płynu, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na pastę. Orzechy kroimy drobno, dodajemy do śliwek i łączymy z cynamonem i imbirem.

Przygotowujemy ciasto:

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy rozkłócone jaja, sól i mieszając całość widelcem powoli dolewamy ciepłą wodę i miękkie masło. Jak składniki zaczną się łączyć zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy krążki śr. ok. 5-6 cm. Na każdy kawałek ciasta kładziemy 1 czubatą łyżeczkę farszu ze śliwek kalifornijskich i sklejamy zgrabne pierożki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch białkiem, obsypujemy ziarenkami sezamu lub makiem. Pieczemy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją. Podajemy ciepłe lub wystudzone.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (289 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  21 sierpnia 2015 19:50

    Mam ochotę zjeść, gdy mi ktoś je upiecze 🙂

    Odpowiedz
  2. Patriszia  21 sierpnia 2015 20:56

    Nie przepadam za śliwką kalifornijską.

    Odpowiedz
  3. scrabble  21 sierpnia 2015 20:57

    Uwielbiam, przepis zapisany 🙂

    Odpowiedz
  4. Jaworka  21 sierpnia 2015 21:14

    Chętnie bym już zjadła ale nie bardzo chce mi się je robić teraz tak gorąco poczekam do jesieni a przepis łatwy i pewnie bardzo smaczne

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  21 sierpnia 2015 23:22

    Pyszne i łatwe. Trzeba upiec.

    Odpowiedz
  6. Żanett  22 sierpnia 2015 09:42

    Powrót śliwki kalifornijskiej :p

    Odpowiedz
  7. Anita  22 sierpnia 2015 15:39

    oo kurcze, takich jeszcze nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  7 stycznia 2016 12:45

    Mniam :). Przepis zapisałam i na pewno zrobię. Ale czy wyjdą mi takie jak na zdjęciu?

    Odpowiedz
  9. joanna252  11 stycznia 2016 13:55

    Pyszne zrobię i się pochwalę:)

    Odpowiedz
  10. Dariska  13 kwietnia 2016 13:23

    ale sobie smaka narobiłam 😀 lubię takie przepisiki, na szybko coś fajnego i smacznego do zjedzenia. Bardzo fajnie, przepis spróbuję. 🙂

    Odpowiedz
  11. luna341  15 maja 2016 21:46

    Super sprawa takie pierożki ,można wziąć z sobą do pracy lub dla dziecka na drugie śniadanie do szkoły ,zamiast paskudnych,kupionych słodkich bułek

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  21 grudnia 2016 15:26

    Coś dlamnie,śliwki i orzechy uwielbiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany