Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Składniki na Pierogi ze szpinakiem i serem feta
- 300 g mąki pszennej
- Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 120 ml wody
- jajko
- sól
- 0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony)
- 200 g sera feta
- 3 cebule szalotki
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.
- Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
- Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
- Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.
- Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.
Komentarze
Bulion? Unikam, bo to zazwyczaj sama chemia
Świetny przepis, uwielbiam pierogi ze szpinakiem 🙂
Mój ulubiony rodzaj pierogów 😀
Z serem feta nie jadłam, ze szpinakiem i owszem.
Pierogi ze szpinakiem to moje ulubione,ale z dodatkiem fety nie jadłam.
Fajny przepis musze kiedys wypróbować bo pierogi to ja uwielbiam 🙂 głównie jadam ruskie i na slodko ale taka odmiana wydaje sie byc ciekawa
Takich pierogów jeszcze nie jadłam ale na pewno smaczne bo robię tartę ze szpinaku i serem feta i jest pyszna więc w pierogach pewnie też tak będzie smakować
Ja nie przepadam za szpinakiem ale za to uwielbiam ser feta. Takich pierogów też nie jadłam, ale jeśli będę miała okazję to spróbuję ☺
Ja nauczyłam całą rodzinę jeść szpinak i często jemy z nim potrawy
Wiem, że zdrowo jest jeśc szpinak. Ja zamówiłam kiedyś naleśniki ze szpinakiem w restauracji i połowe naleśnika wyrzuciłam. Nie byłam w stanie go zjeść. Może był źle zrobiony, a może to nie moje smaki.
A ja od dziecka uwielbiam szpinak 😉 Lubię go w potrawach ale najbardziej lubię w wersji którą serwowała babcia. Jem też świeży na kanapkach zamiast sałaty.
A widzisz, u mnie w domu szpinak nigdy nie gościł. Moja mama nigdy go nie jadła. My też nie. Dlatego jak go pierwszy raz zjadłam to nie byłam zachwycona. A możliwe że został po prostu źle przygotowany.
I pewnie tak było. Mój też twierdził że szpinaku nie lubi bo wcześniej nigdy nie jadł a teraz wcina.
W takim razie jak będę miała okazję to skosztuję szpinaku w innym miejscu niż ta restauracja, bo tam faktycznie słabo przyprawiają dania. Może jeszcze mi posmakuje 🙂 albo sama sobie w domu zrobię po swojemu, a ja lubię dobrze doprawione potrawy.
Szpinak nie powinien być za bardzo doprawiony. Najważniejszy jest czosnek, babcia dodawała jeszcze szczypiorek i podsmażaną słoninę. Do tego sól i pieprz i łyżka śmietany. Pycha. Mój bardzo lubi „Pomysł na obiad” z sosem szpinakowym i makaronem. Mimo że nie jadam gotowców ten nawet ujdzie więc na początek przygody ze szpinakiem mogę polecić 😉
W sumie taki „pomysł na..” mogłabym sobie kupić na dobry poczatek. A jakiej to firmy Joanna jest ten pomysł na obiad? Winiary czy Knorr? Czy cos jeszcze innego?
Chyba Winiary. Później pójdę na zakupy i zerknę bo na necie nie mogę znaleźć więc możliwe że dodawałam szpinaku do tego pomysłu „Kurczak w sosie śmietanowo- ziołowym”
No właśnie ja też przegladałam internet i nie znalazłam tego dania 🙂 Ale skoro tak wszyscy chwalicie ten szpinak to faktycznie powinnam się skusić i spróbowac go raz jeszcze. Zdanie przecież zawsze można zmienić 🙂
linea ja tez nie przepadałam za szpinakiem ale po zjedzeniu u kuzynki tarty ze szpinakiem serem feta i kurczakiem rozsmakowliśmy się w nim i teraz już często robię tylko nie na cieście kruchy a na francuskim kupnym
Lubię takie zestawienie ! 🙂 Bardzo polubiłam szpinak, makaron ze szpinakiem, pierogi ze szpinakiem, naleśniki ze szpinakiem, ciasto francuskie ze szpinakiem, smoothie szpinakowe czy dorsz ze szpinakiem.. Szpinak nigdy mi się nie nudzi ! 🙂 Wszystkim, którzy są do niego „zrażeni” bądź nie do końca przekonani proponuję spróbować go właśnie w takich różnych wariantach, bo być może akurat zadowoli wasze kubki smakowe 🙂
Jedne z moich najulubieńszych! 😉
Nie lubie szpinaku, ale moze ten przepis mnie do niego przekona. Mój facet na pewno byłby z takim pierogów zadowolony 🙂 musze koniec wypróbować !