Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Składniki na Pierogi ze szpinakiem i serem feta

  • 300 g mąki pszennej
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 120 ml wody
  • jajko
  • sól
  • 0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 200 g sera feta
  • 3 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.
  2. Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
  3. Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
  4. Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.
  5. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (294 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. marrika  28 lutego 2017 12:09

    Bulion? Unikam, bo to zazwyczaj sama chemia

    Odpowiedz
  2. marra  28 lutego 2017 12:22

    Świetny przepis, uwielbiam pierogi ze szpinakiem 🙂

    Odpowiedz
  3. Aromer0209  28 lutego 2017 13:11

    Mój ulubiony rodzaj pierogów 😀

    Odpowiedz
  4. martucha180  28 lutego 2017 17:47

    Z serem feta nie jadłam, ze szpinakiem i owszem.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  28 lutego 2017 19:43

    Pierogi ze szpinakiem to moje ulubione,ale z dodatkiem fety nie jadłam.

    Odpowiedz
  6. asia  28 lutego 2017 21:16

    Fajny przepis musze kiedys wypróbować bo pierogi to ja uwielbiam 🙂 głównie jadam ruskie i na slodko ale taka odmiana wydaje sie byc ciekawa

    Odpowiedz
  7. Jaworka  1 marca 2017 22:13

    Takich pierogów jeszcze nie jadłam ale na pewno smaczne bo robię tartę ze szpinaku i serem feta i jest pyszna więc w pierogach pewnie też tak będzie smakować

    Odpowiedz
    • linea  1 marca 2017 22:18

      Ja nie przepadam za szpinakiem ale za to uwielbiam ser feta. Takich pierogów też nie jadłam, ale jeśli będę miała okazję to spróbuję ☺

      Odpowiedz
      • ewalub  2 marca 2017 09:24

        Ja nauczyłam całą rodzinę jeść szpinak i często jemy z nim potrawy

        Odpowiedz
        • linea  2 marca 2017 09:57

          Wiem, że zdrowo jest jeśc szpinak. Ja zamówiłam kiedyś naleśniki ze szpinakiem w restauracji i połowe naleśnika wyrzuciłam. Nie byłam w stanie go zjeść. Może był źle zrobiony, a może to nie moje smaki.

          Odpowiedz
      • Joanna007  2 marca 2017 10:03

        A ja od dziecka uwielbiam szpinak 😉 Lubię go w potrawach ale najbardziej lubię w wersji którą serwowała babcia. Jem też świeży na kanapkach zamiast sałaty.

        Odpowiedz
        • linea  2 marca 2017 10:09

          A widzisz, u mnie w domu szpinak nigdy nie gościł. Moja mama nigdy go nie jadła. My też nie. Dlatego jak go pierwszy raz zjadłam to nie byłam zachwycona. A możliwe że został po prostu źle przygotowany.

          Odpowiedz
          • Joanna007  2 marca 2017 10:22

            I pewnie tak było. Mój też twierdził że szpinaku nie lubi bo wcześniej nigdy nie jadł a teraz wcina.

        • linea  2 marca 2017 10:26

          W takim razie jak będę miała okazję to skosztuję szpinaku w innym miejscu niż ta restauracja, bo tam faktycznie słabo przyprawiają dania. Może jeszcze mi posmakuje 🙂 albo sama sobie w domu zrobię po swojemu, a ja lubię dobrze doprawione potrawy.

          Odpowiedz
          • Joanna007  2 marca 2017 10:33

            Szpinak nie powinien być za bardzo doprawiony. Najważniejszy jest czosnek, babcia dodawała jeszcze szczypiorek i podsmażaną słoninę. Do tego sól i pieprz i łyżka śmietany. Pycha. Mój bardzo lubi „Pomysł na obiad” z sosem szpinakowym i makaronem. Mimo że nie jadam gotowców ten nawet ujdzie więc na początek przygody ze szpinakiem mogę polecić 😉

        • linea  2 marca 2017 10:48

          W sumie taki „pomysł na..” mogłabym sobie kupić na dobry poczatek. A jakiej to firmy Joanna jest ten pomysł na obiad? Winiary czy Knorr? Czy cos jeszcze innego?

          Odpowiedz
          • Joanna007  2 marca 2017 10:57

            Chyba Winiary. Później pójdę na zakupy i zerknę bo na necie nie mogę znaleźć więc możliwe że dodawałam szpinaku do tego pomysłu „Kurczak w sosie śmietanowo- ziołowym”

        • linea  2 marca 2017 11:05

          No właśnie ja też przegladałam internet i nie znalazłam tego dania 🙂 Ale skoro tak wszyscy chwalicie ten szpinak to faktycznie powinnam się skusić i spróbowac go raz jeszcze. Zdanie przecież zawsze można zmienić 🙂

          Odpowiedz
  8. Jaworka  1 marca 2017 22:26

    linea ja tez nie przepadałam za szpinakiem ale po zjedzeniu u kuzynki tarty ze szpinakiem serem feta i kurczakiem rozsmakowliśmy się w nim i teraz już często robię tylko nie na cieście kruchy a na francuskim kupnym

    Odpowiedz
  9. nilkaa3  2 marca 2017 12:22

    Lubię takie zestawienie ! 🙂 Bardzo polubiłam szpinak, makaron ze szpinakiem, pierogi ze szpinakiem, naleśniki ze szpinakiem, ciasto francuskie ze szpinakiem, smoothie szpinakowe czy dorsz ze szpinakiem.. Szpinak nigdy mi się nie nudzi ! 🙂 Wszystkim, którzy są do niego „zrażeni” bądź nie do końca przekonani proponuję spróbować go właśnie w takich różnych wariantach, bo być może akurat zadowoli wasze kubki smakowe 🙂

    Odpowiedz
  10. Aneta  8 marca 2017 15:06

    Jedne z moich najulubieńszych! 😉

    Odpowiedz
  11. Kika07645  9 kwietnia 2017 10:28

    Nie lubie szpinaku, ale moze ten przepis mnie do niego przekona. Mój facet na pewno byłby z takim pierogów zadowolony 🙂 musze koniec wypróbować !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany