Redakcja, 1 sierpnia 2020
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Składniki na Pierogi ze szpinakiem i serem feta
- 300 g mąki pszennej
- Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 120 ml wody
- jajko
- sól
- 0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony)
- 200 g sera feta
- 3 cebule szalotki
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.
- Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
- Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
- Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.
- Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.