Pierogi z mięsem mielonym w stylu gruzińskim

Pierogi z mięsem mielonym

Składniki na danie: Pierogi z mięsem mielonym w stylu gruzińskim

CIASTO NA PIEROGI:

  • – mąka pszenna – 1 kg
  • – jajka – 2 szt.
  • – ciepła woda – 300 ml

FARSZ:

  • – mięso mielone wieprzowe – 150 g
  • – Przyprawa do mięsa mielonego Knorr – 1 opak.
  • – mięso mielone jagnięce – 300 g
  • – mięso mielone wołowe – 150 g
  • – kumin mielony – 1 łyżeczka
  • – czerwona papryczka chilli – 2 szt.
  • – ząbki czosnku – 3 szt.
  • – świeża kolendra – 1 pęczek
  • – natka pietruszki – pół pęczka
  • – koperek – pół pęczka
  • – Rosół z kury Knorr – 2 szt.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę z jajkami, dodając ciepłą wodę. Powoli wyrób ciasto tak, aby było elastyczne. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. W drugiej misce połącz mięsa mielone z posiekanymi ziołami, mielonym kminkiem, posiekanym chili i czosnkiem, dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Kompozycja nada wyrazisty smak mięsa. Farsz dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Urywając małe kęsy, rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą szerokiej szklanki lub specjalnego wycinaka wytnij krążki.
  4. Na środek krążka nałóż łyżeczkę farszu, brzegi ciasta zwilż wodą, a następnie brzegi zbieraj, łącząc ze sobą kawałek za kawałkiem, aż uformuje się mała sakiewka.
  5. W garnku nastaw wodę. Dopraw ją do smaku kostkami rosołowymi. W gotującym się wywarze gotuj powoli pierogi przez około 5-7 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (266 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...