Pierogi z mięsem mielonym w stylu gruzińskim
Składniki na danie: Pierogi z mięsem mielonym w stylu gruzińskim
CIASTO NA PIEROGI:
- – mąka pszenna – 1 kg
- – jajka – 2 szt.
- – ciepła woda – 300 ml
FARSZ:
- – mięso mielone wieprzowe – 150 g
- – Przyprawa do mięsa mielonego Knorr – 1 opak.
- – mięso mielone jagnięce – 300 g
- – mięso mielone wołowe – 150 g
- – kumin mielony – 1 łyżeczka
- – czerwona papryczka chilli – 2 szt.
- – ząbki czosnku – 3 szt.
- – świeża kolendra – 1 pęczek
- – natka pietruszki – pół pęczka
- – koperek – pół pęczka
- – Rosół z kury Knorr – 2 szt.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę z jajkami, dodając ciepłą wodę. Powoli wyrób ciasto tak, aby było elastyczne. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
- W drugiej misce połącz mięsa mielone z posiekanymi ziołami, mielonym kminkiem, posiekanym chili i czosnkiem, dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Kompozycja nada wyrazisty smak mięsa. Farsz dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Urywając małe kęsy, rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą szerokiej szklanki lub specjalnego wycinaka wytnij krążki.
- Na środek krążka nałóż łyżeczkę farszu, brzegi ciasta zwilż wodą, a następnie brzegi zbieraj, łącząc ze sobą kawałek za kawałkiem, aż uformuje się mała sakiewka.
- W garnku nastaw wodę. Dopraw ją do smaku kostkami rosołowymi. W gotującym się wywarze gotuj powoli pierogi przez około 5-7 minut.