Przepis na: Pierogi z mięsem i kuskusem

Pierogi-z-miesem-i-kuskusem

Pierogi z mięsem i kuskusem

Składniki:

  • – 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • – 1 Bulionetka drobiowa Knorr
  • – 150 g kaszy kuskus
  • – 1 cebula
  • – 1 jajko
  • – 2 szklanki mąki
  • – 2 łyżki oleju
  • – 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Odmierz kaszę i wodę w tej samej objętości. Wodę zagotuj z Bulionetką Knorr.
  2. Przygotowanym bulionem zalej kaszę i odstaw pod przykryciem na 1 minutę.
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie połącz kaszę kuskus, mielone mięso i cebulkę wraz z olejem z patelni.
  4. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Wymieszaj jajko ze szklanką lekko słonej przegotowanej wody i wlewaj do mąki, zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
  5. Ciasto rozdziel na dwie części, rozwałkuj na placek i za pomocą szklanki wyciśnij kółka.
  6. Nałóż łyżką farsz na środek każdego kółka. Złóż je na pół i zlep brzegi. Następnie gotuj pierogi w dużej ilości wody przez 3-5 minut, aż będą miękkie. Takie pierogi możesz podawać gotowane lub smażone.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (139 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Gocha  12 marca 2015 11:44

    Pycha! Muszę zrobić

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  12 marca 2015 12:00

    Kuskus w pierogach? Tego nie znałam.

    Odpowiedz
  3. martucha180  12 marca 2015 14:11

    Uwielbiam pierogi, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  4. bbo  12 marca 2015 15:31

    Wyglądają jak pierożki od mamy.

    Odpowiedz
  5. Wusia  12 marca 2015 18:53

    Nigdy nie dodaję jajka do ciasta pierogowego,a woda musi być gorąca.Ciasto będzie elastyczne,a po ugotowaniu pierogów mięciutkie.
    Farsz jest dość oryginalny wart wypróbowania.

    Odpowiedz
  6. scrabble  19 marca 2015 16:50

    Mmmmmm mama czasem robi takie pierożki, pycha.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany