Przepis na: Pierogi z mięsem i kuskusem
Pierogi z mięsem i kuskusem
Składniki:
- – 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- – 1 Bulionetka drobiowa Knorr
- – 150 g kaszy kuskus
- – 1 cebula
- – 1 jajko
- – 2 szklanki mąki
- – 2 łyżki oleju
- – 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Odmierz kaszę i wodę w tej samej objętości. Wodę zagotuj z Bulionetką Knorr.
- Przygotowanym bulionem zalej kaszę i odstaw pod przykryciem na 1 minutę.
- Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie połącz kaszę kuskus, mielone mięso i cebulkę wraz z olejem z patelni.
- Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Wymieszaj jajko ze szklanką lekko słonej przegotowanej wody i wlewaj do mąki, zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
- Ciasto rozdziel na dwie części, rozwałkuj na placek i za pomocą szklanki wyciśnij kółka.
- Nałóż łyżką farsz na środek każdego kółka. Złóż je na pół i zlep brzegi. Następnie gotuj pierogi w dużej ilości wody przez 3-5 minut, aż będą miękkie. Takie pierogi możesz podawać gotowane lub smażone.
Komentarze
Pycha! Muszę zrobić
Kuskus w pierogach? Tego nie znałam.
Uwielbiam pierogi, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam.
Wyglądają jak pierożki od mamy.
Nigdy nie dodaję jajka do ciasta pierogowego,a woda musi być gorąca.Ciasto będzie elastyczne,a po ugotowaniu pierogów mięciutkie.
Farsz jest dość oryginalny wart wypróbowania.
Mmmmmm mama czasem robi takie pierożki, pycha.