Redakcja, 1 sierpnia 2020
Przepis na: Pierogi z mięsem i kuskusem
Pierogi z mięsem i kuskusem
Składniki:
- – 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- – 1 Bulionetka drobiowa Knorr
- – 150 g kaszy kuskus
- – 1 cebula
- – 1 jajko
- – 2 szklanki mąki
- – 2 łyżki oleju
- – 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Odmierz kaszę i wodę w tej samej objętości. Wodę zagotuj z Bulionetką Knorr.
- Przygotowanym bulionem zalej kaszę i odstaw pod przykryciem na 1 minutę.
- Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie połącz kaszę kuskus, mielone mięso i cebulkę wraz z olejem z patelni.
- Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Wymieszaj jajko ze szklanką lekko słonej przegotowanej wody i wlewaj do mąki, zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
- Ciasto rozdziel na dwie części, rozwałkuj na placek i za pomocą szklanki wyciśnij kółka.
- Nałóż łyżką farsz na środek każdego kółka. Złóż je na pół i zlep brzegi. Następnie gotuj pierogi w dużej ilości wody przez 3-5 minut, aż będą miękkie. Takie pierogi możesz podawać gotowane lub smażone.